Ljusne-Håkan är lyssnarnas sommarvärd

Varje år röstar Sveriges Radios lyssnare fram en sommarvärd bland lyssnare som skickat in egna bidrag. I dag presenteras årets val, Håkan Nilsson, 53 år även kallad Ljusne-Håkan.

Ljusne-Håkan fick flest röster med sin skildring av hur hans rockband hejdade ett hotande jätteslagsmål på en MC-träff i Skåne.

– Flera hundra personer började slåss, jag höll på att svimma, jag har aldrig sett något så hemskt. Blodet sprutade och det var sanslöst. Konferencieren bredvid oss blev livrädd, han hade inte många sekunder kvar att leva. Börja spela, börja spela för fan, sa han. Jag stod med gitarren på mig så jag drog i gång direkt, säger Håkan Nilsson.

Och det var just det som behövdes för att få stopp på gruffet som egentligen började med en urspårad dragkamp.

– Konferencieren sa att de var diskvalificerade. De blev tvärförbannade direkt. Det var 35 grader varmt och det var bara något sådant som behövdes.

– Då skulle de försöka hoppa upp på lastbilen och försöka få tag på honom. Och flera gäng i dragkampen började slåss, säkert hundra stycken. När vi började spela så stannar allting ett par sekunder sedan började alla dansa i stället.

Att få bli lyssnarnas sommarpratare lockade 800 förslag. Att lyssnarna sedan valde just Håkan Nilsson bland finalförslagen, förklarar Sommars projektledare Bibi Rödöö.

– Hans bidrag lockade till fortsatt lyssning. Det är det som är roligt, man vill höra mer av Håkan, säger Bibi Rödöö.

– Alla vill höra en galning, säger Håkan Nilsson.

Är det så du ser på dig själv?

– Nej, men jag låter som en sådan.

Lasse Johansson
lasse.johansson@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista