Investerare tveksam till Sverige vid nej

En av världens största fondförvaltare - amerikanska Alliance Capital - kommer att investera mindre i Sverige om det blir ett nej i euro-omröstningen på söndag. Det säger bolagets europachef - Ben Ghalmi. Men han förklarar samtidigt att det beror på hur klar nej-sidans vinst blir.
Om det blir en storseger för nej-sidan kommer vi inte vara så intresserade att investera i svenska aktier, valutan och statsobligationer, åtminstone inte i det korta eller medellånga perspektivet, säger Ben Ghalmi, men blir det, som han uttrycker det, ett mjukt nej som kan komma att ändras så småningom, så kommer det inte leda till några större förändringar. Det beror på att marknaden enligt Ghalmi redan ställt in sig på att det blir ett nej i folkomröstningen. Amerikanska Alliance Capital förvaltar cirka 430 miljarder dollar, framför allt för pensionsfonder, hur mycket av det som investeras just i Sverige får Ghalmi inte avslöja, men han gör alltså ingen hemlighet av att bolaget vill att det blir ett ja till euron på söndag, eftersom han bland annat tror att det skulle skapa större säkerhet i den svenska ekonomin. Sverige är trots allt ett litet land, konstaterar Ghalmi. Och det är också naturligtvis ett huvudskäl till att Intresset för den svenska folkomröstningen är minimalt här i USA, det är enbart vi som investerar i Sverige som följer frågan, säger Ben Ghalmi, men blir det ett nej kommer det troligen skapa en del rubriker. Då kommer det att uppmärksammas att ett ekonomiskt framgångsrikt land som Sverige väljer en egen väg, tror Ghalmi, intressant inte minst inför Storbritanniens beslut om euron.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".