Nordkorea hotar attackera Sydkorea

Nordkorea hotar att anfalla Sydkorea i fall Sydkorea börjar delta i de fartygsinspektioner som är del av USA:s försök att förhindra Nordkorea att utveckla kärnvapen.

Efter Nordkoreas atomprovsprängning i måndags diskuterar FN:s säkerhetsråd möjligheterna att straffa landet med fler sanktioner. Men Nordkorea varnar för allvarliga konsekvenser.

Nordkorea hotade i dag att riva upp vapenvilan från 1953 i fall Sydkorea börjar genomsöka Nordkoreanska fartyg i sökandet efter material som kan användas för att tillverka kärnvapen.

Sydkorea bestämde sig i går för att delta i det USA-ledda initiativet mot kärnvapenspridning och Nordkoreanska medier har likställt det med en krigsförklaring.

I Sydkorea är man van vid hoten från Nordkorea som tidigare har använt liknande formuleringar.

Men uttalandena höjer spänningen på Koreahalvön och Ryssland meddelade att man vidtagit åtgärder för att skydda ryska medborgare nära gränsen till Nordkorea i händelse av en konflikt.

Ryska experter uppskattade kraften i Nordkoreas underjordiska provsprängning som lika stor som i den atombomb som USA fällde över Nagasaki 1945.

Enligt Sydkoreanska medier har amerikanska spionplan upptäckt förnyad aktivitet vid Nordkoreas kärnaläggning Yongbyon, vilket skulle betyda att Nordkorea gjort allvar av hotet att återuppta sin produktion av plutonium som kan användas för att tillverka atomvapen.

Samtidigt har Nordkorea sagt att man inte längre garanterar säkerheten för civila fartyg utanför sin östkust, vilket tyder på att man kan förbereda fler missiltester.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista