Saab inte oroligt för möjlig GM-konkurs

Det är nu mycket som tyder på att det blir en konkurs för fordonstillverkaren General Motors som ju också äger Saab Automobile. Vad det betyder för Saab är inte klart men Saabs ledning uppger sig känna optimism.

I morse gick tidsfristen ut för GM:s långivare att komma med svar på en uppgörelse som skulle kunna rädda GM undan en konkurs.

– Vi jobbar med vår process och det är att GM säljer Saab och den processen påverkas i dagsläget inte alls utan den fortgår, säger Gunilla Gustavs vid Saabs informationsavdelning. 

Känner ni någon oro? 

– Nej, vi känner optimism och att vår process med att hitta ny ägare går åt rätt håll och att det går väldigt bra. Vi är ju i slutskedet av den processen och ser positivt på framtiden. 

Och inte heller Metallfackets ordförande på Saab Automobile, Paul Åkerlund, är orolig för Saabs framtid trots beskeden som kommer från USA i dag.

– Nej, jag tror ändå att vi ska hitta en lösning och hitta en ny ägare och förhoppningsvis så är det inom någon månad i hamn. Men det har ju varit en jobbig process hela tiden och vi är ju förhållandevis frikopplade i dag och har ju förberett oss på att säljas ut så jag ser inte att det skulle påverka situationen, säger Åkerlund. 

Totalt General Motors långivare erbjudits en gemensam ägarandel i GM på tio procent, i utbyte mot att man skulle skriva av skulder på 27 miljarder dollar. Enligt nyhetsbyrån Reuters har dock få av de här långivarna till Saabs ägare GM, gått med på förslaget. Något som alltså kan betyda att det blir en konkurs för GM. 

Samtidigt är den svenska fordonstillverkaren Saab skyldig General Motors nio miljarder svenska kronor, och tidigare har GM sagt sig gått med på att skriva ner de här skulderna med 75 procent, något som ju också är väldigt viktigt under den pågående försäljningsprocessen för Saab Automobile. 

Men Paul Åkerlund tror ändå inte att det är någon fara om det skulle bli någon utomstående förvaltare av General Motors i samband med en konkurs, eftersom en sådan måste vilja få in pengar. Därför är det ingen fara för Saab resonerar han.

 –Det är ju sant resonerar han men å andra sidan löper man en risk att inte få någonting och stå där med ett konkursbo som man ändå måste ta ansvar för. Jag menar det finns ju internationella regler för det här, att hålla med reservdelar ett x antal år och ta ansvar för de kunder som finns så att det är rätt stora summor det handlar om det också.

 Vad betyder det? 

– Jag tror att en eventuell konkursförvaltare eller rekonstruktör kommer att göra sitt bästa för att den här affären kan fullföljas och att Saab säljs helt enkelt, säger Paul Åkerlund.

 Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista