EKONOMISTYRNINGSVERKET

"Inte läge för stimulansåtgärder"

En ny prognos från Ekonomistyrningsverket visar att underskotten i den svenska statens finanser fortsätter att växa. Verkets generaldirektör Hans Lindberg ger stöd till finansminister Anders Borgs linje att staten bör avvakta med ytterligare stimulanspolitik.

– Jag tycker att det finns alla skäl att avvakta. Man måste slå vakt om det långsiktiga förtroendet för finanspolitiken. Det gäller att kunna ha handlingskraft att kunna möta en sämre utveckling än den vi ser i dag, säger Hans Lindberg.

Om den sämre utvecklingen kommer, finns det utrymme för sänkningar eller annan stimulanspolitik?

– Vi har ganska starka offentliga finanser i grund och botten och det är viktigt att vi har det även fortsättningsvis, bland annat för att kunna möta en sämre utveckling.

Ekonomistyrningsverket och generaldirektör Hans Lindberg ansluter sig alltså till det läger som anser att staten i nuläget bör avvakta med fler skattesänkningar eller utgiftsökningar för att stimulera ekonomin. 

Denna vänta-och-se-inställning påminner en hel del om finansminister Anders Borgs och går ut på att staten redan har genomfört så stora stimulansåtgärder att man först bör avvakta effekten av dessa innan man beslutar om nya. Särskilt som underskotten i statens finanser fortsätter att växa. 

I dag skrev Ekonomistyrningsverket upp prognosen för statens underskott för 2009 med ytterligare 11 miljarder kronor.

– Vi har sett en kraftfull försvagning mellan 2008 och 2009 beroende på lågkonjunkturen och underskottet väntas bli i runda slängar 160 miljarder i år, säger Hans Lindberg.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista