Qorei säger ja till premiärministerposten

Talmannen i det palestinska parlamentet Ahmad Qorei, även kallad Abu Ala, har i princip godkänt sin nominering till premiärministerposten, rapporterar Israels radio.
Arafats premiärministerkandidat, den 65-årige Ahmed Qorei och av många mest känd under namnet Abu Ala, anses vara lojal mot president Arafat. Men frågan är hur lojal han är. Frigöra sig från Arafat Om han uppfattas som den av USA och Israel avpolletterade Arafats förlängda arm kan det kan bli ett problem för honom och hans möjligheter att få fart på fredsprocessen som för tillfället ligger i stort sett död. Men om han kan frigöra sig från Arafats inflytande och ta vid i fredsprocessen där den avgående premiärministern Mahmoud Abbas slutade, är det inte omöjligt att både USA och Israel kan acceptera honom som samtalspartner. Uppfattas som fredsvän Av många uppfattas han nämligen som en fredsvän och han var en av nyckelfigurerna då Osloavtalet förhandlades fram för tio år sedan. Det behövs nu någon som har USA:s och Israels förtroende för både Washington och Jerusalem har sagt bestämt nej till att diskutera fred med Arafat eller någon annan som uppfattas som Arafats man. ”Arafat ett hot mot fredsprocessen” Budskapet är att Arafat enbart är ett hot mot fredsprocessen. Därför har man också fördömt Arafats maktspel som ledde till den av USA uppbackade palestinske premiärminister Mahmoud Abbas avgång i lördags. Som ett brev på posten kommer nu också nya hot att kasta ut Yassir Arafat en gång för alla från hans husarrestliknande tillvaro i Ramallah på Västbanken och skicka honom i landsflykt. Men det kan samtidigt få en förödande effekt. För Yassir Arafat är fortfarande mycket populär bland palestinierna och ett angrepp på honom kan omintetgöra alla fredsplaner för lång tid framåt.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".