Viktig dom om asfaltkartell kommer i dag

Det största konkurrensmålet hittills i Sverige når vägs ände i dag när den slutliga domen mot den så kallade asfaltkartellen faller. I tingsrätten dömdes sju företag till nästan en halv miljard kronor i böter efter att tidigare chefer på NCC lämnat över tungt bevismaterial. Dagens dom är mycket viktig för Konkurrensverket som fått kritik för att man förlorar för många mål.

– De ringde mig någon vecka innan och ville komma och berätta. Det varade inte speciellt länge, kanske en och en halv eller två timmar. Men under den tiden hann vi få rätt långa hakor. Det var betydligt mycket värre än vi kunnat befara, säger Anders Gerde, sakkunnig på Konkurrensverket, som mötte de avhoppade cheferna från byggbolaget NCC första gången, en eftermiddag hösten 2001

Efter en dramatisk gryningsräd och sex år av juridiska processer dömde tingsrätten för två år sedan sju av företagen, bland andra Peab, NCC, Skanska och Vägverket, till nästan en halv miljard kronor i böter

– Här har jag då den tjänsteanteckningen som jag nämnde, från första mötet. Men det är omtvistat om det här egentligen var någon seger för Konkurrensverket. Verket hade yrkat på 1,2 miljarder kronor böter. Det blev inte ens hälften, trots stark bevisning.

Och Konkurrensverket har svårt att nå framgång i domstolarna. Det säger Ingeborg Simonsson som är rådman vid Stockholms tingsrätt och har granskat alla de fall Konkurrensverket tagit till domstol under 15 år fram till i fjol. Resultatet är inte smickrande.

– Konkurrensverket borde vinna, låt säga 75 - 80 procent av sina mål. Det är om man jämför med vad svenska myndigheter normalt presterar men också om man jämför med framgångsrika konkurrensmyndigheter internationellt. I själva verket vinner Konkurrensverket 30 - 40 procent av sina mål. De förlorar ungefär vartannat mål, säger rådman Ingeborg Simonsson.

Att Konkurrensverket inte står sig i konkurrensen och förlorar så mycket som vartannat mål har flera orsaker, enligt Ingeborg Simonsson:

– Ibland har Konkurrensverket kommit till domstolen med för litet bevisning. Det förekommer också brister i själva processföringen. Det finns sådan kritik i bensinkartell-domen. Men det förekommer också ganska ofta att Konkurrensverket gjort felaktiga prognoser om rättsläget och har haft svårt att övertyga domstolen om rättsläget, säger hon.

På Konkurrensverket försvarar man sitt magra facit delvis med att det ännu inte hunnit bli så många domar. Enstaka förluster slår hårt i statistiken. Men chefsjurist Charlotte Zackari medger också att det i några fall handlat om dålig processföring.

Anders Gerde på Konkurrensverket som tog emot den avgörande bevisningen om asfaltkartellen för snart åtta år sedan, säger att det, liksom i asfaltshistorien, krävs bättre tips inifrån kartellerna om fler ska fällas i framtiden.

– Jag skulle säga att det är avgörande. Vi har mycket små möjligheter att på egen hand sitta och avslöja karteller. Vi behöver "inside information", säger Anders Grede på Konkurrensverket.

Marknadsdomstolens dom offentliggörs på förmiddagen idag.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista