Bilmålvakter ska hindras registrera bilar

Skulderna från böter och trafikavgifter för bilar har ökat med 100 miljoner kronor på mindre än ett år. Det är det regelverket som Kronofogden och Trafiktyrelsen nu vill ändra, med flera förslag som i dag lämnades över till regeringen.

– Ungefär hundra personer står för 92 miljoner av det här. Regelverket tillåter oss inte riktigt att driva in de här.

Stat och kommun bör få rätt att flytta felparkerade bilar och om ägaren har minst 10 000 kronor i obetalda fordonsrelaterade skulder, så ska han eller hon inte få tillbaka bilen förrän skulden är betald. Det är ett av förslagen.

Ett annat förslag är att införa en legal panträtt i fordon, det vill säga att skulderna ska följa med bilen och inte bindas till ägaren. Som när man köper ett hus, förklarar Karin Berglöf Hedar.

– Även om du överlåter bilen så följer fordran med och det betyder att försäljningsvärdet minskar i motsvarande mån. Det ska du kunna se som köpare så att panträtten uppstår i samband med att bilen registreras i bilregistret.

En stor bov i skulddramat är de så kallade målvakterna. Personer som registrerar sig som ägare åt andra. De har ofta inga utmätningsbara tillgångar och kan därför lugnt dra på sig stora skulder. De äger flera tusen bilar var.

Därför vill Kronofogden och Transportmyndigheten att man inför en regel som ger myndigheterna rätt att vägra registrera ägare som har stora skulder och många bilar.

– Om du äger 2289 bilar så ska man kunna säga nej till den 2290:e. Eftersom det inte är troligt att du kommer att betala fordonsskatter eller parkeringsavgifter för den heller.

Myndigheterna hoppas att de nya reglerna ska kunna träda i kraft i januari 2011.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista