Inget resultat vid Opel-mötet i Berlin

Uppdaterad 07:10
Mötet om Opels framtid som pågått i Berlin hela natten  avbröts strax före klockan fem på morgonen utan att något resultat uppnåtts. Avgörandet har skjutits framåt.

– GM överraskade oss med krav på mer pengar, sa näringsminister Karl-Theodor zu Guttenberg till journalister på väg ut från mötet.

Han var irriterad både på General Motors och den amerikanska regeringen, som inte hade skickat någon förhandlare på toppnivå till mötet i Berlin. Diskussionerna ska nu tas upp igen på fredag.

Brådskan kommer sig av att Opels nuvarande ägare GM väntas ställa in betalningarna den sista maj, alltså på söndag. Den tyska regeringen vill undvika att Opel dras med i konkursen.

I går blev det klart att GM överlåter Opels fabriker, patent och teknologi på det tyska dotterbolaget för att möjliggöra fortsatt europeisk drift också vid en amerikansk konkurs. Och vid nattens möte hade tyska regeringen hoppats kunna göra klart vilket bolag som ska ta över Opel. Huvudkonkurrenter är Fiat och bildelstillverkaren Magna.

Guttenberg sa att han förväntar sig att de bägge förbättrar sina bud på Opel. 

Beslutet om vem som slutligen ska ta över fattas i USA. Men förhandlingarna förs i Berlin, eftersom de tyska statliga pengarna är en förutsättning för en ny ägare.

Tyskarna är beredda att garantera krediter till den som tar över Opel, det rör sig om tiotals miljarder kronor. Och regeringen vill före månadsskiftet ha klart med ett fungerande förvaltningsbolag som kan driva Opel i väntan på att någon av de nya ägarna träder till.

Opels framtid blir nu också en EU-fråga. EU-kommissionen vill ha ett snabbt möte mellan finans- och industriministrarna i unionen, sedan de belgiska och brittiska regeringarna uttryckt oro för att tyskarna ensidigt riktar in sig på jobben och fabrikerna i Tyskland när den nu använder statliga pengar i sina förhandlingar med GM.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista