Svenskt hiv-vaccin testas

Svenska forskare håller på att utveckla ett nytt vaccin mot hiv. Det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion. Projeketet är ett av flera som pågår världen över för att hitta sätt att begränsa hiv-viruset framfart. Nu söker Södersjukhuset i Stockholm testpersoner som kan tänka sig att börja pröva det svenska vaccinet under våren.
Det är forskare vid smittskyddsinstitutet som har utvecklat ett vaccin som man hoppas ska kunna begränsa spridningen av hiv. Vaccinet är ett så kallat DNA-vaccin, som består av små delar av hiv-virusets arvsmassa som skickas in i kroppen, där de producerar sina speciella proteiner, som kroppen sen lär sig att känna igen. För att immunförsvaret ska slås på ordentligt mot hiv-viruset, som kroppen nu lärt sig känna igen, måste vaccinets effekt förstärkas på olika sätt. Bland annat måste vaccinet ges i två omgångar. Ett av flera vaccinprojekt Runtom i världen pågår flera projekt för att utveckla vaccin mot Hiv-Aids. Och precis som de flesta andra, bygger det nya svenska vaccinet inte på att förhindra att man smittas av hiv-viruset. Det målet har de flesta aidsforskare världen över i stort sett gett upp, eftersom det verkar vara alldeles för svårt. Istället har man, återigen som flera andra forskarlag i världen, riktat in sig på att hitta ett sätt att hindra viruset att föröka sig när det väl är inne i kroppen. Lyckas man med det finns också förhoppningar om att kunna begränsa risken för att viruset sprids vidare till andra personer. Tester till våren Än så länge har vaccinet bara testats på apor, men med gott resultat, och nu söker man därför efter mänskliga testpersoner. - Förhoppningen är att vi ska komma igång till våren, säger professor Eric Sandström vid Södersjukhuset, som ska ansvara för de kliniska testerna. Än så länge, säger han, handlar det om att säkerställa att man inte mår dåligt av vaccineringen. Att pröva hur effektivt vaccinet är blir en senare fråga, säger han. Till våren blir det alltså försök Sverige. Senare ska vaccinet även testas i Tanzania.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".