IAEA kräver insyn i Irans kärnkraftsprogram

Det internationella atomenergiorganet IAEA kräver full insyn i Irans kärnkraftsprogram för att undanröja varje misstanke om att landet producerar kärnvapen.
Uttalandet gjordes inför måndagens styrelsemöte med FN-organet IAEA som är baserat i Wien. Med sedvanlig diplomati innehåller uttalandet från IAEAs generaldirektör Mohamed Elbaradei både beröm och kritik. Berömet är att Iran visat ökad samarbetsvilja men kritiken är fortfarande allvarlig: Iran måste inom de närmsta veckorna förse det internationella atomenergiorganet IAEA med fullständiga och exakta beskrivningar av landets kärnkraftsprogram heter det bland annat. Fortfarande dialog Dagens styrelsemöte med IAEA handlar om Iran och de två inspektionsresor som atomenergiorganet gjort i Iran. Fortfarande finns en dialog mellan IAEA och det muslimska landet vars politiska och religiösa ledning är mycket medveten om att i fall den dialogen avbryts vandrar ärendet genast vidare till FN:s säkerhetsråd. Iran hävdar bestämt att landets kärnkraftsprogram bara är till för att utvinna energi.
Kjell Albin Abrahamsson, Wienkjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".