Frän kinesisk attack på Falun gong

Vårt välstånd och landets stabilitet står på spel. Vi måste bekämpa Falun gong för att kunna få ett slut på denna kult. Så hette det i dag i en lång och utförlig kommentar som sändes ut av den officiella kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Med sällsynt skarpa formuleringar förklarade det kinesiska kommunistpartiet att kampen mot Falun gong kommer att öka i styrka.
Under de senaste månaderna har Falun gong lyckats ta sig in i officiella kinesiska TV-sändningar och kunnat sända egna budskap. Vi måste ha klart för oss att kampen kommer att bli långvarig och komplicerad och vi inte kan slappna av i vår strävan att få bort Falun gong, skrev Xinhua i sin hätska artikel. Skydda mot sars Falun gong anklagades bland annat av Xinhua för att ha hindrat myndigheterna från att ingripa under sars-epidemins spridning i Kina. I våras kom uppgifter om att Falun gong-anhängare skulle ha delat ut flygblad och broschyrer där det påstods att meditation, fysiska och andliga övningar av Falun gong-modell skulle kunna skydda utövarna från att drabbas av sars. Mot detta kan sägas att det tog flera månader efter det att epidemin utbrutit innan myndigheterna erkände omfattningen och verkligen ingrep. I Kina finns över huvud taget inga andra organisationer än kommunistpartiet och dess olika grenar. Inga andra organisationer tillåts. När Falun gong växte fram under 1990-talet blev det en massrörelse som såg ut att bli större än det enda tillåtna partiet. Krävde att bli erkända 10.000 kineser som under några år ägnat sig åt andliga övningar, morgongymnastik och meditation ställde sig en dag i april 1999 tysta framför kommunistpartiets högkvarter. Deras krav var att bli erkända. Inte många studenter eller intellektuella, snarare ett kinesiskt genomsnitt, arbetare, tjänstemän, hemmafruar, pensionärer. Bland dem också en del partifunktionärer. Tidigare hade Falun gong accepterats av regimen, men vidden av manifestationen blev en chock för den högsta parti-och statsledningen. Falun gong förbjöds, en klappjakt inleddes. Tusentals utövare har fängslats, många har torterats och dödats.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".