Asfaltkartelldom i dag:

NCC döms att betala högre avgift

I dag föll Marknadsdomstolens slutliga dom i asfaltkartellmålet. Domen innebär en skärpning för NCC:s del jämfört med tingsrättens dom. Peab däremot döms att betala mindre. Den sammanlagda konkurrensskadeavgiften höjs med cirka 40 miljoner kronor i domen som inte kan överklagas.

I dag kom domen i det sista överklagandet i den långdragna rättsprocessen. Marknadsdomstolen skärper bland annat straffet för NCC med 50 miljoner kronor. NCC hade en central roll i kartellen och med tanke på hur länge det otillåtna samarbetet pågick så finns det fog för att tro att de inblandade företagen hade mycket att tjäna på kartellen, skriver Marknadsdomstolen i sin dom.

NCC får nu betala 200 miljoner kronor.

- Det är ett orimligt utfall mot bakgrund av hur vi bistått Konkurrensverket i utredningen. Jag är förvånad över beloppets storlek, säger NCC:s jurist Ulf Wallin till Ekot.

Han säger att NCC nu ska studera domen noggrant.


Byggkoncernen Peab får totalt böta cirka 75 miljoner kronor, vilket är tio miljoner kronor mindre än vad koncernen dömdes betala i tingsrätten för två år sedan. Även för S Grus & Asfalt AB mildras konkurrensskadeavgiften, från tre miljoner kronor till 2,5 miljoner kronor.

Svenska Väg som fälldes av tingsrätten frias helt av Marknadsdomstolen.

Sammantaget uppgår konkurrensskadeavgiften nu för företagen som ingick i kartellen till 499 miljoner kronor. Det är omkring 40 miljoner kronor mer än tingsrätten dömde ut, men samtidigt knappt hälften av de 1,2 miljarder kronor som Konkurrensverket krävde.

– Vi är väldigt nöjda med att den här processen har förts i hamn efter de åtta år som den har pågått och att Marknadsdomstolen tydligt har markerat att sådana här kartellbeteenden är grova överträdelser av konkurrenslagen, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

Det var 2001 som Konkurrensverket fick tips om att nio byggbolag samarbetade för att hålla priserna uppe på entreprenad på asfaltbeläggningar. Konkurrensverket inledde då en omfattande utredning som ledde till en stämningsansökan. Konkurrensverket krävde byggbolagen på över en miljard kronor i konkurrensskadeavgift.

Myndigheten menade att företagen lurat staten och kommuner på stora belopp med kartellbildningen. 

Domen i Stockholms tingsrätt 2007 slog fast att flera stora byggbolag hade delat upp asfaltmarknaden mellan sig. Sammanlagt dömdes sju bolag, bland andra Peab, NCC, Skanska och Vägverket, att betala konkurrensskadeavgift på närmare en halv miljard kronor. Domen överklagades till Marknadsdomstolen av alla utom Skanska, Vägverket och Kvalitetsasfalt i Mellansverige (senare uppköpt av Peab).

NCC-aktien backade med fem procent efter att domen presenterats. Marknadsdomstolens dom går inte att överklaga.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista