"Östutvidgning inte oproblematisk"

Det svensk-polska EU-initiativet att försöka utöka samarbetet med en rad politiskt känsliga östliga grannländer har stött på starkt motstånd från Moskva, där man anser att det rör sig om en ny östutvidgning som kan sluta illa. Nu kommer liknande varningar från ett mer oväntat håll.

Michael Emerson, analytiker vid den ansedda tankesmedjan Center for European Policy Studies varnar för skapandet av farliga buffertzoner mellan EU och Ryssland.

– Vi kan tala om buffertzoner med tanke på vad som håller på att hända. De här länderna; Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien, Azerbadzjan och Vitryssland är länder som inte har några realistiska möjligheter att bli EU- eller Nato-medlemmar. Samtidigt är de beroende av både Europa och Ryssland. Går man inte ytterst försiktigt fram så kan det bli problematiskt, säger Michael Emerson.

Han har tidigare haft höga chefspositioner inom EU och bland annat varit EU-ambassadör i Moskva. Numera arbetar han vid den Brysselbaserade tankesmedjan Center for European Policy Studies, CEPS.

Från svensk-polskt och officiellt EU håll handlar det så kallade Östliga partnerskapet om att utveckla kontakterna med de här länderna. Vilket ska leda till "stabilitet, ekonomisk utveckling och en demokratisering samt utsikter till eventuellt framtida EU-medlemskap".

Däremot hävdar man från Stockholm, Warszawa och Bryssels sida att initiativet definitivt inte ska uppfattas som ett antiryskt projekt eller något slags maktpolitiskt spel där den ena parten ska vinna terräng på någon annans bekostnad.

Men det menar Michael Emerson bara är tomma diplomatiska fraser.

– Det är klart att det är fråga om en maktkamp. Det är en tävling, en maktkamp om de här buffertzonerna, och ser man till historien så brukar sådana här buffertzoner betyda instabilitet och konflikter, säger Michael Emerson.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista