Saab öppnar för återanställningar

Mitt i bilkrisen har Saab Automobile beslutat att börja bygga fler bilar. Det kommer att leda till att en del av de dryga 700 som sas upp i våras kommer att erbjudas att komma tillbaka till fabriken i Trollhättan.

– Produktionstakten kommer att höjas vecka 33, direkt efter semestern, till drygt 200 bilar per dag. Hur många som kommer att ges tillfälle till återanställning kan jag inte svara på i dag. Det finns inget beslut fattat än. Det beslut som är taget är en ökning av takten, säger Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på Saab Automobile.

I fjol sålde Saab drygt 93 000 bilar. Just nu byggs väldigt få bilar i Trollhättan, men enligt ett beslut i veckan ska produktionen efter sommaren upp till runt 200 bilar per dag, eller 1 000 bilar i veckan.

Samtidigt med beskedet om en ökning av produktionstakten fortsätter diskussionerna och förhandlingarna om vad som kommer att ske med Saabs ägare GM.

GM står på randen till en konkurs sedan långivarna i går sa nej till en uppgörelse med GM-ledningen, även om det först och främst är troligt att GM ansöker om konkursskydd.

Frågan är då hur krisen för GM påverkar Saab Automobiles förhandlingar om en ny ägare, där GM tidigare lovat att skriva av skulder på ungefär sju miljarder svenska kronor på Saab.

Lars Henrikson är docent i handelsrätt vid Handelshögskolan i Stockholm. Han tror inte att diskussionerna om konkurs och konkursskydd för GM påverkar Saab i nuläget.

– Hittar man en köpare för Saab och kan gå igenom med den rekonstruktion som är på gång så vore det rimligen ett bättre alternativ än att motsätta sig någon form av ackorduppgörelse och en försäljning av bolaget, säger Lars Henriksson.

I nuläget så spelar det ingen roll vad som händer i Detroit och Washington?

– Det spelar roll, det kan bli störningar på olika sätt i processen men jag tror inte att incitamenten kommer att ändras i någon större mån, säger Lars Henriksson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista