EU svalt inställd till Irakhjälp

USA:s president George Bush sa i ett tal i natt att det krävs ytterligare 700 miljarder kronor för att bekosta militärinsatserna och återuppbygganden i Irak och Afghanistan. EU har ännu inte reagerat om man tänker bidra, men det blir sannolikt ett svalt svar.
Frågan om hur mycket pengar som EU kommer att bidra med för återuppbyggnaden av Irak kommer att diskuteras på allvar först när den internationella givarkonferensen startar med ett första möte i Madrid den 24:e oktober. Iraks verkliga hjälpbehov EU, USA, Japan, Förenade arabemiraten, FN och världsbanken samlas då för att diskutera Iraks verkliga hjälpbehov. Den amerikanske presidenten George W Bush uppfattning är alltså att det kommer att kosta 87 miljarder dollar, drygt 700 miljarder svenska kronor att bygga upp det krigshärjade Irak. Bush bered att ge FN en större roll Bush vände sig till den amerikanska kongressen i natt men har också sagt att han nu är bered att ge FN en större roll i återuppbyggnaden. Vilket också betyder att han också väntar sig ekonomiska bidrag från andra länder. Men Irak är trots krig och internationella sanktioner ett rikt land. EU anser att återuppbyggnaden ska finansieras med landets egna oljeinkomster. Oljepengarna räcker inte Inkomsterna från Iraks oljekällor beräknas till tio miljarder dollar per år. Men det kan på långa vägar inte täcka återuppbyggnaden. Och därför kommer det att behövas stora ekonomiska insatser från omvärlden. Men det ser inte ut som om USA ska räkna med några större bidrag från EU. Till insatserna i det utfattiga Afghanistan gav EU en miljard euro fördelat över fem år. EU har en sval inställning till Irakhjälp När det gäller hjälpinsatser i det rika Irak har EU en sval inställning och vill ge mindre än de gett till Afghanistan. En förklaring till det bristande intresset är naturligtvis de motsättningar som rått inom EU om USA:s krig i Irak. Men samtidigt växer förståelsen för de enorma hjälpbehoven i Irak. Det kan tänkas att den förståelsen ökar under tiden fram till givarkonferensen som alltså startar i slutet av oktober.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".