Bosättningarna splittrar USA och Israel

Medan USA:s president Barack Obama förbereder sitt stora linjetal om Mellanöstern som han håller i Kairo nästa vecka, tornar sig en konfrontation upp mellan Washington och Jerusalem om Israels bosättningar på Västbanken.

Israel tillbakavisar USA:s ovanligt rättframma krav på byggstopp. Bosättningar väntas också bli huvudämnet när Obama senare i dag träffar den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

"It's the settlements stupid" - det handlar om bosättningarna, dummer.

Så brukar Israels fredsrörelse sammanfatta det stora hindret för en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier. Det finns i dag en halv miljon israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken.

För första gången på många år tycks den amerikanska administrationen vara beredd att ta en konfrontation med Israel om bosättningarna.

Utrikesminister Hillary Clinton sa i går att Obamas budskap till Netanyahu är bosättningsstopp, inte bara i vissa bosättningar och inga undantag för naturlig tillväxt, sa hon.

Tidigare i veckan lovade Benjamin Netanyahu att inga nya bosättningar skulle byggas och att så kallade olagliga små bosättningar ska bort, men något byggstopp blir det inte. Naturlig tillväxt måste tillåtas, sa Netanyahu och Israel fortsätter att bygga i befintliga bosättningar.

Palestinierna hoppas nu på kännbara amerikanska påtryckningar mot Israel och frågan om bosättningar kommer att dominera mötet senare i dag mellan Barack Obama och den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas.

Men samtalet kommer inte enbart att präglas av samsyn. Abbas kommer till Washington som representant för ett djupt splittrat folk, flera försoningsförsök mellan Hamas och Fatah har misslyckats.

Abbas har inga garantier för att Hamas inte kommer att sabotera varje försök till fredsuppgörelse och hans egen ställning bland palestinierna är kraftigt försvagad. Fem månader efter Gazakriget har inte en enda tegelsten kunnat föras in i Gaza för att påbörja återuppbyggnaden.

Mahmoud Abbas väntas i stället fokusera på regionala fredsplaner, på Arabförbundets nu sju år gamla fredsinitiativ som erbjuder Israel diplomatiska förbindelser med hela arabvärlden i utbyte mot att Israel avträder all mark som ockuperades i kriget 1967, det vill säga Västbanken, Gaza och de syriska Golanhöjderna.

Cecilia Uddén, Damaskus
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista