V-kandidat backar om insats mot pirater

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson stöder den svenska militära insatsen i Adenviken, precis som Vänsterpartiet i riksdagen. Detta trots det hon sa i Ekots utfrågning inför EU-valet i morse, då hon sa att styrkan borde resa hem från Afrika.

– Vi anser att vi måsta vara principiella i den här frågan. Det är en enormt viktig fråga och vi har uppfattningen att vi måste se till att det är FN som har ansvaret för sådana operationer.

Men deras huvudsakliga uppgift är ju att skydda FN:s mattransporter, ändå så ska svenskarna inte delat eftersom det inte leds av FN utan leds av EU?

– Ja, vi måste bestämma oss för om vi ska ha principen att det ska vara FN-beslut hela tiden då måste vi också leva efter det, tycker jag.

Men även om styrkan utanför Somalias kust inte leds av FN, så har den FN-mandat. FN:s säkerhetsråd har tydligt sagt att det behövs en marin insats för att stoppa piratverksamheten och för att skydda mattransporter till svältande. Det är inget ovanligt att FN begär insatser som sedan utförs av någon annan.

I riksdagen har Vänsterpartiet, tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna, i en gemensam motion skrivit att man ställer upp på insatsen. Eva-Britt Svensson har alltså ingen annan uppfattning.

– Jag delar helt Vänsterpartiets riksdagsledamöters uppfattning i frågan.

Men du visste alltså inte att den styrkan hade ett FN-mandat?

– Man kan göra sådana misstag, det viktiga är att Vänsterpartiet är helt överens i denna fråga. Vi jobbar efter samma linje i riksdagen och i EU-parlamentet att vi kräver FN-mandat. I det här fallet finns det FN-mandat och då finns det inga skiljaktigheter mellan oss.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista