Regeringsförslag:

Varg ska kunna skjutas på licens

Uppdaterad: 21:10
Förvaltningen av rovdjursjakten i Sverige ska flyttas från Naturvårdsverket till länsstyrelserna, det förslaget lägger regeringen nästa vecka. Landet ska delas in i tre rovdjursförvaltningsområden. Det ska också bli möjligt med licensjakt på rovdjur, till exempel varg. Men förslaget får skarp kritik från Naturskyddsföreningen.

Miljöminister Andreas Carlgren ser fördelar med en regional förvaltning av rovdjuren.

– Vi vill lägga besluten närmare människorna som är berörda. De viktiga jaktbesluten ska inte tas vare sig i Bryssel eller i Stockholm utan ute i länen.

Det finns farhågor om att länsstyrelserna lättare skulle bli utsatta för påtryckningar från jägarintressen till exempel, hur ser du på det?

– Så kommer det inte att bli nu därför att det dels kommer att finnas nationella mål och det är utifrån dem man fördelar besluten ut till länen, dels kommer det att vara så att det inrättas särskilda viltförvaltningsdelegationer. Där ska både naturvårdsorganisationer, jägarorganisationer, samhällsorganisationer och också förtroendevalda politiker lokalt ifrån ska vara med.

När det gäller varg har det hittills enbart varit tillåtet med skyddsjakt på enstaka problemdjur. En del företrädare för jägarkåren vill ha betydligt större avskjutning. Ordföranden i Jägarnas riksförbund sa till exempel i vintras att han ville skjuta av hela vargrevir. Förslaget om licensjakt är nu ett sätt att få större acceptans för rovdjuren, säger Andreas Carlgren.

– Det är absolut så att det är viktigt att människor ska veta att de livskraftiga rovdjursstammarna i Sverige samtidigt kan leva på villkor som är goda för människorna som är berörda. Man ska kunna känna sig trygg för sina tamdjur, man ska känna sig trygg i den omgivning man har omkring sig.

Viltförvaltningsdelegationerna med olika intressegrupper ska ta del i besluten om så kallad förvaltningsjakt eller licensjakt och Andreas Carlgren ser inga risker för att fel djur blir skjutna.

– Det kommer att finnas en mycket noga kontroll och det kommer att vara i de län där man vet att det också finns till exempel en vargstam som faktiskt föryngras och där man också vet att de nationella målen uppfylls.

Det handlar till exempel om de få invandrade vargar vi har och som kan undvika inaveln, hur ska man vara säker på att inte de blir skjutna?

– Det kommer att finnas en noggrann kontroll, som innebär också att man till exempel gör särskilda åtgärder för att skydda invandrade vargar.

Om det här skulle gå snett på något sätt, vad händer då?

– Jag ser inte någon sådan risk. Men vi kommer också att utvärdera vartefter och göra en utveckling av systemet så att det fungerar väl, säger Andreas Carlgren.

Torbjörn Lövbom, ordförande för Svenska Jägareförbundet i Västerbotten, välkomnar regeringens förslag på decentralisering. Och är också mycket nöjd med att det ska bli tillåtet att jaga varg. Idag är det ju bara tillåtet med skyddsjakt på enstaka problemdjur.

– Det är någonting som vi har begärt länge. Vargstammen har vuxit kraftig de senaste åren och vi måste kunna begränsa tillväxten. Vargen har ju en del negativa effekter både får jakt och djurhållning i övrigt.

Finns det risk att fler djur kommer att skjutas, tror du?

– Nej, vi ska helt enkelt se vargen som ett annat rovdjur och kunna jaga dem som vi till exempel redan gör på lo och björn.

Men Naturskyddsföreningen ser regeringens förslag som ett brott mot EU:s regler. 

–Vargstammen i Sverige är inte alls livskraftig. Därför vänder vi oss emot en licensjakt, som vi också menar är helt olaglig enligt EU:s lagstiftning om utrotningshotade djur, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. 

Att flytta ner beslutet till länsstyrelserna, hur ser ni på det? 

–Det vore ett mycket tragiskt misstag, tycker jag. Vi har en nationell eller internationell vargstam. Då kan vi inte lämna över till länsstyrelserna att ta beslut om storskalig jakt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Samarbete med SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista