Ingen sammanslagning av AP-fonderna

De statliga AP-fonderna bör se över sina kostnader och undersöka möjligheten att samordna vissa funktioner. Men någon sammanslagning av fonderna är inte aktuell. Det framgår av regeringens utvärdering av AP-fonderna som i dag har lämnats till riksdagen.

AP-fonderna gjorde stora förluster förra året. Sammantaget gick Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden back med nästan 195 miljarder kronor.

Nu vill finansmarknadsminister Mats Odell se förändringar.

– Utredningen visar att AP-fonderna måste ägna mera kraft åt strategiska beslut. Att deras aktiva förvaltning har varit ett stort misslyckande, det har kostat en massa pengar och det har minskat avkastningen på fonderna. Den bör de se över enligt vår utvärdering.

– Dessutom handlar det om att de bör se över sina möjligheter att ha gemensamma stödfunktioner alltså värdepappersadministration, ekonomi- och personalfunktioner, it-funktioner och sådant. Där finns en besparingspotential som vi tycker att man ska ta till vara på.

Men ni vill inte se en sammanslagning av fonderna?

– Det diskuterade vi ganska mycket innan de nuvarande reglerna kom upp och det finns en betydande baksida också av detta. Visst kan man spara en del pengar men det blir ökade risker av att lägga alla ägg i en korg, det här blir också en väldigt stor korg, en gigantisk maktspelare när det gäller investeringar och det är något som vi den gången bestämde oss för att undvika. Och jag delar den uppfattningen personligen, säger Mats Odell.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista