Byggnads EU-röstar om kollektivavtal

Ett par hundra byggnadsarbetare åkte idag till Vaxholm för att förhandsrösta i EU-valet. Med på skärgårdsbåten från Stockholm var bland andra socialdemokraternas förstanamn Marita Ulvskog.

Den viktigaste valfrågan är att slå vakt om rätten till svenska kollektivavtal, säger Johan Lindholm som är ordförande i Byggettan.

– Känslan av att få komma tillbaka hit där det en gång började är viktig och kanske inte se det som en ändhållplats. Fatjen fortsätter, det är ett stopp på vägen bara.

Det var här i Vaxholm för fem år sedan som konflikten mellan Byggnads och det lettiska företaget Laval började. Det ledde till att svenska kollektivavtal inte längre kan krävas av utländska arbetsgivare i Sverige.

Bland byggjobbarna som följt med märks ett klart engagemang. Michael Mattson tror att frågan om kollektivavtalen kan innebära att fler facklig anslutna kommer att rösta i årets EU-val.

– Frågorna rör ju oss mycket. Svenska kollektivavtal är en viktig sak för vår del.

Byggnadsarbetare Jessica Andersson förhandsröstade också i Vaxholm idag.

–Jag tyckte det var viktigt att manifestera det här. Jag vill ha ett arbetarvänligt Europa och det tror jag att ett rött Europa är.

Socialdemokraternas förstanamn Marita Ulvskog fick en del kritik för att politikerna inte varit tillräckligt engagerade i arbetsmarknadsfrågorna. Men nu lovar hon att driva frågan om kollektivavtal med full kraft om hon blir invald i EU-parlamentet.

– Det kan jag garantera. Sedan måste vi bli fler socialdemokrater i Europaparlamentet. Vi måste bli den största gruppen och det ligger inom räckhåll nu. Blir vi det kommer vi också att kunna genomföra förändringar på ett helt annat sätt än vad vi har klarat av hittills. Vi vill ju se resultat, säger Marita Ulvskog.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista