GM sockrar erbjudandet till långivare

Uppdaterad: 16:49
Saabs ägare General Motors kommer i dag med ännu ett förslag till uppgörelse för att undvika konkurs. General Motors för en kamp mot klockan för att försöka undvika konkurs. I sista minuten gör man nu ännu ett utspel för att rädda företaget.

I går stod det klart att långivarna sagt nej till GM:s förslag till uppgörelse. I dag gör biljätten ett nytt försök och presenterar ett nytt, sockrat bud till de stora fordringsägarna.

Långivarna erbjuds nu en större andel av aktierna i GM. I utbyte mot att de skriver av sina fordringar som sammanlagt uppgår till 27 miljarder dollar.

Långivarna erbjuds 10 procent av aktierna plus en option på att köpa ytterligare 15 procent. De får tid på sig fram till lördag kväll att svara på budet. Om de säger ja, så kan general Motors lyckas sy ihop en rekonstruktion av företaget utan att behöva gå till domstol.

Säger långivarna nej, så kommer biljätten med största sannolikhet ansöka om konkursskydd efter helgen.

Syftet med det är att få tid på sig att krympa företaget eller att avveckla under ordnade former.

De amerikanska skattebetalarna har redan bidragit med 19 miljarder dollar i lån till Saabs ägare GM och president Obama har gjort klart att han är beredd att skjuta till ännu mer pengar om GM lyckas presentera en hållbar plan för överlevnad.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista