Baltisk ekonomi ger avtryck i Sverige

Oron för den ekonomiska situationen i Baltikum växer. Det har fått den svenska kronan att försvagas och de svenska bankerna SEB och Swedbank som har mycket verksamhet i länderna faller på börsen.

Lettland kan tvingas devalvera redan i sommar för läget är allvarligt, säger Torbjörn Becker, vd på östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.

–De har problem med konkurrenskraften och de har inte investerarnas förtroende för växlingskursen vid den här nivån. Jag tror att det skulle hjälpa ekonomin att återhämta sig om man genomförde en devalvering i dagsläget.

Alltsedan finanskrisen bröt ut så har det spekulerats i om Lettland kommer behöva devalvera, det vill säga sänka värdet på sin valuta.

Så här långt har landet valt att gå en annan väg där man i stället har sänkt löner, och man föreslår nu i budgeten att man ska stänga skolor och stänga sjukhus och sänka lönerna ytterligare.

Och målet är att klara långivarnas krav och på så sätt få låna 1,7 miljarder euro i nödlån. Långivarna är bland andra EU-kommissionen, Internationella valutafonden och Sverige.

Finansmarknadsminister Mats Odell tror att en devalvering kommer kunna undvikas.

 –Det är en bekymmersam situation, framförallt lider befolkningen. Här stänger man hälften av sjukhusplatserna, man stänger hälften av skolorna. Där kan man tala om väldigt tuffa besparingsbeting.

–Det är viktigt att vi ser till nu att den här situationen kan hanteras på ett bra sätt. Här är Internationella valutafonden, de nordiska länderna och EU-kommissionen inne på att gemensamt hitta lösningar som hjälper de här länderna och att de slipper devalvera. Det är det absolut bästa.

Vad som händer i Baltikum påverkar oss i Sverige. De svenska storbankerna SEB och Swedbank har lånat ut stora summor - pengar de riskerar att inte få tillbaka.

I går berättade Riksbanken att man ska förstärka valutareserven med 100 miljarder kronor, vilket fick kronan att falla både mot dollarn och euron, och kronfallet har fortsatt också i dag.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista