Risk för fartblindhet hos bostadsköpare

Trots finanskrisen har den svenska bolånemarknaden fungerat utmärkt. Det säger Statens Bostadskreditnämnd, BKN, i en ny rapport. Ökningstakten på bolån till hushållen är fortsatt hög, 6 procent per år. Snart kommer vi att vakna upp från den här bostadsbubblan, tror Bengt Hansson på BKN.

– Jag tror att vi är lite fartblinda efter ett antal år med stigande priser. Man räknar med att man på ett antal år så ska tjäna på att bo. Det är i grunden en felsyn, säger Bengt Hansson.

Det är Riksbanken som är förklaringen till att bolånemarknaden fortsatt expandera trots finanskris, skriver BKN. Riksbanken sänkte inte bara räntan utan lånade också ut stora belopp till de svenska bankerna, 450 miljarder kronor bara under fjärde kvartalet i fjol.

Hushållens bostadslån har fortsatt växa snabbare än övriga lån. BKN noterar också att hushållen sedan 2000 skuldsatt sig i en snabbare takt än vad bostadspriserna ökat.

Men det väntar en anpassning till mer normala förhållandena, anser Bengt Hansson.  Då handlar det mycket om att bolåneräntorna går upp när konjunkturen vänder. För nu lever vi i en sorts kris.

– Krisen är latent i den meningen att bostadspriserna är för höga och de vilar på icke uthålligt låga realräntor.

BKN har beräknat vad normala bolåneräntor borde ligga på under en hel konjunkturcykel, det är omkring 5,5 procent för femårslån och omkring 4,75 för en rörlig tremånadersränta. Det här bör ett försiktigt hushåll ta med i låneberäkningen, säger Bengt  Hansson.

För sådana här låga räntenivåer kommer definitivt att sänka bostadspriserna.

– Vi räknar med att ett prisfall på ytterligare 15 procent ungefär kommer att leda till att kanske 10-15 procent av hushållen kan ha lån som överstiger bostadens värde.

Men det behöver inte betyda att de måste flytta för det?

– Det betyder inte att man måste flytta utan det betyder bara att man får konsumera mer boende än man har tänkt sig, säger Bengt Hansson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista