Läget ska bli viktigare för hyran än byggår

Bostadshyrorna ska i fortsättningen sättas med hänsyn till läget och inte en fastighets byggnadsår. Det är innehållet i ett förslag som parterna på bostadsmarknaden i Stockholm kommit överens om.
Det blir ett mer rättvist system, tycker Erik Lundberg på Hyresgästföreningen i Stockholm. – Om vi tar de som bor i miljonprogramsområden så kan vi nog hitta en hel del exempel på hyresgäster som betalat för mycket. De ska relativt sett få lägre hyror. Du har ju själv sagt att det blir inga hyressänkningar i det här systemet? – Nej inte i nominella termer, men om man får avstå från hyreshöjning några år får man en lägre hyra relativt sett, säger Erik Lundberg. I två år har parterna på hyresbostadsmarkanden suttit i en hyreskommitté och sett över det så kallade bruksvärdessystemet, där hyrorna styrs av vad de kostar i de kommunala husen. Rapporten från hyreskommittén i Stockholm kommer att ha stor betydelse även för hyrorna på andra håll i landet. Hyreskommittén föreslår en matris, en sorts lathund för hur hyrorna ska sättas. Den stora skillnaden är att läget ska ha större betydelse och inte byggnadsåret som det är idag. Vinnare är lägenheter i yttre ytterstaden, här ska det vara 25 procent billigare mot Stockholms innerstad. Det här ska tillämpas redan i höstens hyresförhandlingar, men det kan ta bortåt tio år innan systemet helt slår igenom. Den nya rättvisa hyran ska nås via olika hyreshöjningstakt, där miljonprogrammets hus ska få lägsta höjningarna. Men Charlotte Axelsson, vd för Svenska Bostäder med 46 000 lägenheter, ville inte tala om höjningar. – Om det blir höjda hyror har inte med det här att göra, det är ett nollsummespel. Men det här är ett nollsummespel som bara går ut på hyreshöjningar? – Nej, jag vet inte något år, förutom nåt enstaka där vi haft noll hyreshöjning. Det är min historiska erfarenhet som gör att jag tror att det är en fördelning av en hyreshöjning. Förlorare i den här nya hyressättningen kan bli mindre privata fastighetsägare som har sin hus i ytterområdena. Men fastighetsägarnas Tore Ljungqvist kan peka på andra fastighetsägare som vinner. – Det finns ju många privata fastighetsägare med hus i Stockholms innerstad som är gamla och lågt värderade, lågt hyressatta. De kommer att få höjningar.
Lars-Erik Backman lars-erik.l.backman@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".