Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre prisökningar i Sverige än i grannländerna

I Sverige har prisökningarna för hushållens konsumtion varit lägre än i Finland, Norge och Danmark ända sedan mitten av 1990-talet. Det visar uppgifter från EU-ländernas statistikorgan Eurostat.
Räknat i siffror har de svenska konsumentpriserna sedan december 1995 ökat med sammantaget 12,2 procent fram till juli i år. Störst är ökningen i Danmark med 16,9. Däremellan kommer Norge med 15,7 och Finland med 14,7 procent. Kan bero på en mängd olika saker Beräkningen bygger på så kallade harmoniserade konsumentpriser, som gör att utvecklingen är tänkt att bli jämförbar mellan olika länder. Däremot säger prisökningarna inget om hur prisnivån sett ut från början, alltså hur dyra eller billiga konsumtionsvarorna var i mitten av 1990-talet. Att prisökningarna sedan dess blivit olika i Sverige, Norge, Danmark och Finland kan bero på en mängd olika saker, t ex av höjda och sänkta skatter, lönekostnader, valutakurser och vinstmarginaler. Sverige har haft de lägsta prisökningarna Men sammantaget har alltså Sverige haft de lägsta prisökningarna under de senaste åtta åren. Utvecklingen sedan 1999, alltså sedan valutaunionen EMU startade, är densamma. Även under den här perioden har Sverige haft de lägsta prisökningen av de fyra länderna. Men samtidigt ger inte siffrorna från EU:s statistikorgan i någon grund för några slutsatser som har med euron att göra. Den genomsnittliga prisökningen för hushållens totala konsumtionen är en sak. En helt annan är det sett för olika typer av konsumtion. Då visar det sig då att utvecklingen varit mycket olika ut när gäller mat, boende och kläder. Kläder i Norge rejält mycket billigare Sedan mitten av 90-talet har kläder i Norge blivit rejält mycket billigare. Prisfallet är nästan 30 procent. I Danmark har klädpriserna gått ner nästan 20 procent. Med måttliga nio i Finland och i Sverige med bara fyra. Men i Sverige har kläder t o m blivit något dyrare om man backar tidsperioden till december förra året. Matpriserna ökade minst i Sverige Men om klädpriserna kanske missgynnat svenska konsumenter , så ser bättre ut när det gäller matpriser. I Sverige har maten blivit ungefär 8 procent dyrare. Medan siffran är nästan 15 i Finland och mellan 17 och 18 i Danmark och Norge. Samma mönster gäller för boendekostnaderna. Upp drygt 15 i Sverige mot mellan 25 och drygt 30 i de nordiska grannländerna.
Christer Hillbom christer.hillbom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".