"Vi ska ha realistiska förväntningar"

Statsminister Fredrik Reinfeldt tonar ner förväntningarna på resultatet av FN:s toppmöte om klimatet som hålls december i Köpenhamn. I en intervju i TV8 säger han att mötet mycket väl kan landa i en otillräcklig överenskommelse.

– Jag tycker att vi ska ha realistiska förväntningar. Det kan bli så att man sluter någon form av avtal, men som möjligen inte är det färdiga avtal som svarar på den grundläggande frågan hur vi begränsar utsläppen så att vi inte får en temperaturökning i världen som går över de här två grader vi har talat om mot förindustriella nivåer. Är det ett tillräckligt avtal? Kring det kan vi mycket väl få en efterdiskussion. säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Klimatlarmen har duggat tätt de senaste åren och FN har sagt att man nu kommer att sätta ner foten. Toppmötet i december är en milstolpe på vägen.

Men Fredrik Reinfeldt säger att EU:s klimatroll är begränsad. Det mesta hänger på vad USA och Kina är beredda att göra.

– Jag tror att svaret ligger väldigt mycket hos presidenterna Obama och Hu Jintao, säger Fredrik Reinfeldt.

Den svenska statsministern vill se ett starkare internationellt miljöengagemang från USA:s president Barack Obama.

– De ser frågan mycket nationellt. Det pratas om federal utsläppshandel. Men det globala ledarskapet, det finns kvar att utföra, menar jag, i denna fråga. Vi är beroende av att han gör det, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt ser också ett minskat intresse för klimatet, nu när mycket handlar om den ekonomiska krisen. Men det beror också på att förhandlingarna kärvar när man börjar prata om pengar.

– Det kommer i ett läge där det ska börja kosta resurser. Det är en finansieringsfråga som ska lösas. De fattigaste delarna av världen förväntar sig att avtalet innehåller resursöverföring, och detta i ett läge där så kallade rika delar av världen har stora budgetunderskott, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista