Svenskar dödade i strider i Somalia

Unga svenskar reser till Somalia för att delta i den radikala islamistmilisen al-Shabaabs kamp. En handfull personer med svenska pass har enligt den svenska säkerhetspolisens enhet för kontraterrorism dödats i striderna.

För närvarande bedöms ett tiotal svenskar finnas i Somalia. Säpo bedömer att sammanlagt ett 20-tal personer har rest från Sverige för att tränas för och delta i strider med al-Shabaab, som anses hämta sin inspiration från al-Qaida.

– För närvarande bedöms ett tiotal svenskar finnas på plats i Somalia. Antingen deltar de i våldshandlingar eller finns i träningsläger, men det kan finnas ett mörkertal, säger Säpos chefsanalytiker på enheten för kontraterrorism, Malena Rembe, till Svenska Dagbladet.

– Det som oroar oss är att det är pågående och ökande, säger Malena Rembe.

Det handlar inte enbart om svenskar med somalisk bakgrund, utan det är en etniskt blandad grupp, enligt Malena Rembe.

– Det här är personer som åker ner till Somalia på eget initiativ. De ser sig som en del av en global kamp och vill bidra, säger Malena Rembe.

Somalia har befunnit sig i krig sedan 1991 då landets regering föll.

Den senaste tiden har al-Shabaab ryckt fram i huvudstaden Mogadishu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista