Victor Jaras mördare åtalad

Mordet på den chilenske sångaren Victor Jara håller på att klaras upp, 36 år efter hans uppmärksammade död under kuppen i Chile. I går åtalades en tidigare värnpliktig i Pinochets armé.

Den i dag 54-årige servitören och trädgårdsmästaren greps i San Sebastián utanför Chiles huvudstad Santiago. Han har erkänt att han var med vid mordet på Jara.

Mordet på Victor Jara, som sköts till döds på Santiagos fotbollsstadium, kom att symbolisera motståndet mot kuppen i Chile 1973, då Augusto Pinochet störtade den folkvalde Salvador Allende.

Victor Jara var anhängare till den socialistiska presidenten Salvador Allende, och skrev många sånger med politiskt innehåll.

Politiska aktivister och anhängare till Jara välkomnade i går beskedet, men uppmanade samtidigt myndigheterna att gripa dem som beordrade mordet på Jara.

Efter diktatorns död 2006 togs utredningen om Victor Jaras död upp på nytt, men stängdes igen två år senare efter att den ansvarige översten för fängelset på fotbollsstadion dömts som skyldig även om ingen någonsin trott att han var den som avlossat skotten.

En domare återupptog nyligen fallet sedan det framkommit bevis mot den 54-årige mannen i San Sebastián.

Han har nu erkänt att han som 18-årig värnpliktig varit delaktig i mordet, men skyller på dem som beordrade mordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista