Plågade grisar upprör dansk politiker

Avslöjandena om att grisar plågas på danska gårdar upprör också i Danmark. Den danska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Christel Schaldemose anser att EU borde gå in och ställa hårdare krav om en bättre djurhållning.

– Förhållandena i dag är hemska, och vi måste stoppa det. Även inom EU bör vi ta bra beslut så att vi kan ta hand om djuren, om svinen är i Danmark, säger Christel Schaldemose till Ekot.

  • Större boxar för grisarna att vara i
  • Bort med de dygnslånga transporterna till slakterierna
  • Ursprungsmärkning av köttet
  • Betydligt bättre kontroll av att reglerna efterlevs

Det är några åtgärder som EU skulle kunna vidta. Och blir reglerna lika överallt inom EU blir konkurrenssituationen den samma.

– Om vi ställer krav på danska lantbrukare så måste vi också göra det i de andra EU-länderna, så att inte danskarna kan säga att de får svårare att konkurrera, säger Christel Schaldemose.

Djurplågeriet i svinuppfödningen har inte varit helt okänt i Danmark, men att det var så illa som det nu visar sig, har överraskat många.

Men ändå är debatten kring det hela än så länge mycket lågmäld i Danmark. Och kan bero på att det är mycket som står på spel, säger Christel Schaldemose:

– Kanske på grund av att vi har så stora ekonomiska intressen i det här. Vi producerar ganska många miljoner svini Danmark varje år, och det är en stor export för oss, så det är mycket pengar som står på spel här, avslutar den danska Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Christel Schaldemose.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista