”Satsa mer på djurtillsynen”

Kommunerna måste satsa mer på tillsyn av kor, hästar och grisar, så att djuren inte lider när djurskyddsinspektörer inte har tid att kontrollera lantbrukarna. Det säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund. Djur vanvårdas i många år utan att lantbrukaren stoppas av kommunen, visar en granskning av djurförbud som Ekot gjort.
– Det är klart det inte räcker om djur blir lidande, säger Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund. Det måste till förändringar eftersom systemet idag inte är bra. Det får inte vara så att en kommun har 0,2 procents djurskyddsinspektör anställd för det går inte att klara jobbet på det. Det är upp till varje enskild kommun hur mycket resurser de lägger ner på att se till att djuren har det bra och inte missköts. Kontrolleras vart tredje år Ungefär var tredje år ska en lantbrukares djurhållning kontrolleras, men det är få kommuner som klarar att leva upp till det, och skillnaderna är stora mellan olika kommuner. Om inspektörerna upptäcker något som är fel på en gård, får bonden ett påpekande, och en chans till förbättring. Om ingenting händer och en lantbrukare anses vara totalt olämplig att ha hand om djur, kan kommunen ansöka om ett djurförbud hos länsstyrelsen. Många års misskötsel före förbud När Ekot gick igenom 154 djurförbud utfärdade sen 1995, konstateras att det oftast är en mycket lång process, där djurägaren får många chanser. Kommunen ofta tar mellan fyra och tio år på sig att ens ansöka om ett djurförbud, fast de själva konstaterar att djuren vanvårdas svårt. Det beror på flera saker, säger Arne Edholm, som har hand om djurskyddsfrågor på Kommunförbundet. Många kommuner har ont om pengar och ibland kan inspektörerna helt enkelt för lite om lagar och regler för att vara riktigt effektiva. Fler inspektörer i kommunerna Inspektörerna har blivit fler de senaste åren och Arne Edholm tycker att det fortsatt skall vara kommunernas ansvar att ta hand om djurskyddet. – Den kommunala självstyrelsen är helig och så vill finansdepartementet att det ska fortsätta vara, säger Arne Edholm på Kommunförbundet. Inspektören kan åka ut och hjälpa bonden, som kanske behöver hjälp snabbt. Har man ett mer central tillsyn blir avståndet större och tar längre tid. En skärpning väntas komma de närmaste åren genom ett lagförslag som nu bearbetas. Där ska större krav ställas på kommunernas djurtillsyn och en ny djurskyddsmyndighetär tänkt att börja arbeta nästa år. Kontrollerna blir då regelbundna i varje kommun. Så är det inte idag när det beror på var i landet djuren finns.
Jenny Nordberg jenny.nordberg@sr.se
Bo Göran Bodin bo.goran.bodin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".