Positiva reaktioner på Bolidens storaffär

Boliden har gjort en storaffär och köper finländska Outokumpus koppar- och zinkverksamhet för 6,7 miljarder kronor. Boliden får nu en stark ägare, med finska staten i bakgrunden. Bland anställda vid Bolidens anläggning i Rönnskärsverken i Skellefteå var kommentarerna positiva.
– Vi har ju väntat länge på att något ska hända på marknaden. Vi ser ganska positivt på det här. – Den information vi har fått visar ju att vi blir starkare och mindre sårbara. Vi sparar ju in pengar på materialkostnader på att vi samkör. Sedan får vi se hur det blir. Men jag tror vi blir starkare, säger Thomas Lundström, processoperatör på anodgjuteriet Det handlar om en gammal paradgren i nordiskt näringsliv, nämligen gruvor och smältverk. Det svenska bolaget köper verksamhet av det finländska, för 6,7 miljarder kronor, och det svenska bolaget säljer verksamhet till det finländska. Det är en slags bytesaffär som redan klassas som en av de största i branschen i modern tid. Boliden blir nu dubbelt så stort och blir bland annat världens fjärde största producent av zink. Omsättningen ökar i rask takt med 55 procent till 14,7 miljarder kronor för 2003. Antalet anställda kommer att öka med 1 000 personer till ungefär 4 800 personer. Outokumpo går från 0 till 49 procent av aktieägandet i det nya Boliden, och blir överlägset störste ägare. I kulissen skymtar också den finska staten som äger 40 procent av Outokumpo. Gruv- och smältverksbranschen är kapitalintensiv, det krävs stora insatser, den är känslig för konjunkturer, vilket gör att priserna kan variera kraftigt över tiden. Hög risk med andra ord. Nuvarande ordföranden Carl Bennet, som är storägare i bolaget och den som räddade Boliden undan konkurs efter satsningen i Kanada, föreslås bli vice ordförande. – Man lever med metallpriser som svänger kraftigt. Man lever också med valutor. Så man är beroende av både hur dollarn går och av hur metallpriserna, framförallt då koppar och zink, men även guld silver och bly går. På det här viset skapar vi en stabilare plattform när vi blir starkare inom zinksidan, säger Carl Bennet, storägare och vice ordförande i det nya Boliden.
Tommy Fredriksson och Magnus Bergner, SR Västerbotten tommy.fredriksson@sr.se magnus.bergner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".