Sjöbopartiet med ja-partier i EMU-upprop

Sjöbos ledande socialdemokrat och de borgerliga ja-partierna går ihop med Sjöbopartiets starke man i Per Ingvar Magnusson i ett gemensamt upprop för ja till euron. Anders Sundström, ledare för socialdemorkaternas ja-kampanj är mycket kritisk.
Sjöbopartiet har gjort sig känt för att driva en främlingsfientlig politik. Det socialdemokratiska oppositionsrådet Bo Nilsson tycker inte det är något problem att Sjöbopartiets starke man Per Ingvar Magnusson skrivit på uppropet. - Eftersom han sa att ha ställer upp för ett ja till euron, så tyckte vi inte att det var konstigt att ha honom med än någon från de andra partierna, säger Bo Nilsson. Det är inte så att ni betraktar Sjöbopartisterna som icke rumsrena i det här fallet? - Nej det hoppas jag för det här handlar ju inte om andra politiska värderingar än de i folkomröstningen. Tvärtom tycker jag att det visar att det finns sjöbopartister som tänker om och ser saken internationellt, säger Bo Nilsson. Har du mött några reaktioner inom ditt eget parti? - Nej det har jag inte gjort, inte annat än positiva som tycker att det är bra, säger Bo Nilsson. Men kan det inte vara känsligt för er att gå så nära Sjöbopartiet och ha med dem på samma manifest som socialdemokraterna? Vi har inte gått nära Sjöbopartiet, utan Sjöbopartiet har fått frågan och de har velat ställa upp eller rättare sagt Per Ingvar Magnusson har velat ställa upp på det här och då ser jag inget konstigt med detta, säger Bo Nilsson. Anders Sundström, ledare för socialdemokraternas ja-kampanj, säger i en kommentar till ekot att han tar kraftigt avstånd från att hans partikamrater skriver ett manifest tillsammans med någon från det främlingsfientliga Sjöbopartiet
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".