Ahmed Qurai har stöd från EU

Palestiniernas president, Yassir Arafat, vill ju ha det palestinska parlamentets talesman, Ahmed Qurei till ny premiärminister efter Mahmoud Abbas som avgick i lördags efter bara några månader som regeringschef. Qurei sa på måndagen att han accepterar posten bara om USA och EU ger honom sitt stöd. Och de första reaktionerna från EU har varit välvilliga.
– Jag vill veta vilka garantier och vilket stöd USA och EU är beredda att ge. jag vill veta om fred är möjlig innan jag accepterar posten som premiärminister, sa Ahmed Qurei tidigare på måndagen. EU:s svar kom mycket snabbt. Qurei är högt respekterad av EU och han kan räkna med de 15 medlemsländernas stöd i en fredsprocess sade talesmannen hos EU:s utrikespolitiska representanter Javier Solana. Qurei uppfattas som en man som tror på fred med Israel. Han har redan uträtta mycket för freden och därför får han EU:s stöd, hette det vidare i uttalandet. Ahmed Qurai var en av dem som drog upp riktlinjerna för den fredsprocess som resulterade i fredsuppgörelsen med Israel 1993, det så kallade Osloavtalet. han har redan tidigare arbetat mycket med Javier Solana. Vid EU:s informella utrikesministermöte vid Riva del Garda i Italien i lördags, underströk Solana att EU vill spela en mer betydelsefull roll i Mellanöstern. Vilket nu också markeras genom att EU nu snabbt gav Ahmed Qurai sitt oreserverade stöd i dag.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".