Rekordras för svensk ekonomi

Uppdaterad: 15:28
Den svenska ekonomin krympte med 6,5 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Samtidigt visar siffrorna att raset har avstannat sedan sista kvartalet förra året. Annika Winsth, chefsekonom på banken Nordea, menar att det är ett viktigt tecken.

– Det företagen nu väntar på är att hitta en botten, och det tycker vi att vi ser i de siffrorna som vi har fått.

Betyder det att man kan se att nedgången har slutat eller har nått botten?

– Nja, det faller ju fortfarande, men det har bromsats upp väldigt mycket och det är första signalerna på att vi har börjat närma oss botten. Det är en väldigt viktig signal ut mot företagen som står och trampar vatten och väntar på att det ska komma i gång igen, säger Annika Winsth.

Det hela handlar om vilka tidsperioder man mäter. Sett från första kvartalet förra året krympte ekonomin med 6,5 procent. Det är det värsta raset sedan SCB började mäta 1993.

Å andra sidan hade konjunkturen inte svängt kraftigt nedåt för ett år sen, utan det skedde först i höstas.

Mäter man istället mellan olika kvartal har raset i ekonomin avtagit. Sista kvartalet förra året krympte ekonomin med 5 procent jämfört med tredje kvartalet, och nu var takten istället 0,9 procent.

Det gör att Annika Winsth nu alltså tror att man kan se botten, och att det kan vända uppåt i höst.

– Vi räknar med att vi ser det under andra halvåret i år. På kvartalsbasis börjar vi få positiva siffror under hösten, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Andra ekonomer är inte lika optimistiska. Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB, tror exempelvis att en botten kan man se först i slutet av året eller början av nästa år. Sedan kan ekonomin börja växa igen, men det kommer inte att gå snabbt uppåt enligt Robert Bergqvist.

– Jag tror att man springer lite för fort om man tror att det här går över snabbt. Jag tror att vi får se en ganska långsam tillväxt framöver. Det kommer att ta tid innan vi kommer tillbaka till ett mer normalt läge och definitivt väldigt lång tid innan vi kommer tillbaka till det läge som vi hade för kanske bara något år sedan, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista