Svenska vapen användes i Irakkriget

Under hela kriget i Irak har Storbritannien använt ett anti-artilleri-vapen som ägs av det svenska försvaret, men som Storbritannien hyr med svenska Ericsson som mellanhand. Men trots att det innebär att det svenska försvarets vapen används i krig strider inte uthyrningen mot de svenska vapenexportreglerna, säger försvarsminister Leni Björklund:
- Engelsmännen har köpt det här vapensystemet men leveransen är senare och därför kom det en förfrågan om vi kunde låna ut materiel. Det har då försvarsmakten prövat helt enligt regelboken och konstaterat att de kan låna ut materiel, säger Leni Björklund. Ett svenskt företag, Ericsson microwave systems tillverkar en artillerispaningsradar, som spanar efter kanonkulor och granater i luften och utifrån deras flygbana blixtsnabbt räknar ut var på marken som den fientliga kanonen eller granatkastaren står. Sen används de kunskaperna för att skjuta mot fiendens ställningar, ett ganska effektivt sätt att slå mot fientligt artilleri. Sverige har köpt den här radarn och det har Storbritannien också gjort, men Ericsson har inte hunnit leverera till Storbritannien. Bråttom inför Irakkriget När det blev bråttom inför Irakkriget och britterna behövde utrustningen så ordnade Ericsson att företaget hyr av det svenska försvaret och hyr sen i sin tur ut apparaterna till Storbritannien fram till dess att man kan leverera nytillverkade. Hela den här uppgörelsen har fått godkänt av inspektionen för strategiska produkter, ISP som har hand om vapenexporttillstånd, trots att den innebär att svenska vapen direkt går till användning i krig. ”Vi måste sälja för att själva få köpa” Leni Björklunds svar på om det här är rätt är en direkt fortsättning på debatten om svensk vapenexport, vi måste sälja för att själva få köpa.
Stefan Winiger stefan.winiger@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".