Ansvariga för Dagmar Hagelins död inför rätta

Argentinas Högsta domstol har beslutat att rättegången mot de ansvariga för svenskan Dagmar Hagelins död 1977 kan fortsätta, trots de amnestilagar som fortfarande gäller. Detta är en stor seger för Dagmars pappa Ragnar Hagelin som är den som begärt att utredningen ska återupptas.
Den ökände marinofficeren Alfredo Astiz har länge kunnat gömma sig bakom olika amnestilagar. Men nu har alltså Argentinas Högsta domstol bestämt att Astiz på nytt kan ställas inför rätta. Det är en stor seger för Dagmars far, Ragnar Hagelin, som kämpat i 25 år för att få se sin dotters baneman bakom galler. Högsta domstolens beslut gäller dock inte för alla de fall som ligger i träda på grund av amnestilagarna. Det gäller enbart fallet Hagelin. Kongressens båda kamrar har visserligen redan upphävt amnestilagarna. Men för att det beslutet ska vara giltigt måste det bekräftas av Högsta domstolen. Domstolens beslut att ge grönt ljus för processen mot Dagmar Hagelins mördare är ett tydligt tecken på att det bara är en tidsfråga innan amnestilagarna definitivt har upphävts. Därmed kan ett dussintal andra rättegångar som legat i träda tas upp på nytt.
Lars Palmgren, Santiago lars.palmgren@eko.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".