Vanvårdande lantbrukare har djur trots förbud

Lantbrukare som har vanvårdat djur, och sen får djurförbud, kan ha djur ändå. Ekots granskning av djurförbuden sedan 1995 visar att flera lantbrukare bryter mot förbuden och att kommunerna inte följer upp för att se om förbuden efterlevs. En del bönder har till och med djuren registrerade hos Jordbruksverket, utan att något händer.
När en lantbrukare har fått djurförbud får han, eller hon, inte heller ha kvar några djur. Men av 154 djurförbud som utfärdats sedan 1995, som fortfarande gäller, finns det lantbrukare djuren kvar som trotsar förbudet och håller djur ändå. I ett fall i norra Uppland finns en bonde som, trots djurförbud sen årsskiftet, fortfarande till och med har djuren registrerade hos Jordbruksverket. Totalt finns det åtta sådana lantbrukare i registret. Vi åkte till Uppland för att ta reda på vad som hänt. Hemma hos lantbrukaren finns en förfallen lada med fönsterluckor som slår i vinden. Men ingen hemma och inga kor syns till. Vi fortsätter till den lokala djurskyddsinspektören, som inte vill bli intervjuad, eftersom bonden har hotat flera av de som har varit inblandade i fallet på kommunen. Efter att bonden hade fått djurförbud följde kommunen inte upp det, utan räknade med bonden lydde förbudet. Sedan ringde någon till kommunen och tipsade om att korna, de fanns nog kvar, fast på ett annat ställe. Och mycket riktigt. Där finner vi 18 kor, med prydliga nummer i örat. Samma nummer som är registrerade på en ägare med djurförbud. Men trots att vi precis har stått öga mot öga med korna så råder det ingen brådska på Länsstyrelsen, dit kommunen har lämnat över fallet. Där har det nämligen blivit ett nytt ärende, med en ny utredning på gång. Roger Gustavsson är chefsjurist på Länsstyrelsen i Uppsala, och han är ansvarig för att utfärda djurförbud. - Vi har inte skäl just nu att slå till med ett så kallar omedelbart omhändertagande. De här djuren är inte utsatta för sådant lidande. Hade de stått halvdöda i någon lagård med gödsel upp till magen så hade man kunnat omhänderta djuren omedelbart. Men sådana är inte förhållandena för de här djuren just nu. Men ska det behöva gå så långt? - nej det ska det inte behöva göra och det hoppas vi att det inte gör i det här fallet heller. Kommunikation mellan myndigheter sker inte heller i såna här fall. Trots att någon har djurförbud vet inte alltid Jordbruksverket om det, där djuren kan registreras utan att någon reagerar. Det registret ligger också till grund för utbetalning av EU-stöd. Linda Karlsson är djurskyddsinspektör på Jordbruksverket, och hon säger att dagens system bör ändras. - Om vi ska samköra register eller inte, det vet jag inte. Men vi måste komma fram till problematiken med att du kan registrera dig som djurägare samtidigt som du är belagd med djurförbud och ägandeförbud.
Bo-Göran Bodin och Jenny Nordberg bo-goran.bodin@sr.se jenny.nordberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".