Kronkursen känslig för opinionsmätningar

Den svenska kronan påverkas starkt av opinionsmätningarna om svenska folkets inställning till EMU. Det visar en granskning som Ekonomiekot har gjort.
Opinionsinstitutens mätningar har visat på en återhämtning för ja-sidan inför folkomröstningen. Det har också betytt att kronan stärkts i förhållande till både dollarn och euron. Men reaktionen på valutamarknaden har varit den omvända när nej-sidan varit starka i opinionsmätningarna. Enligt valutahandlare är det de nästan dagliga opinionsmätningarna som just nu har den största betydelsen för vilken kurs den svenska kronan har i förhållande till andra valutor. I takt med att nej-sidans ledning i opinionen bekräftats under hela sommaren så har den svenska kronan också urholkats i värde. Från mitten av juni till slutet av augusti blev en dollar 90 öre dyrare från 7,67 kronor veckan före midsommar till 8,57 kronor den 27 augusti. Tendensen mot euron har varit densamma. Även om det i detta fall handlat om en något mera blygsam försvagning av kronan med 25 öre. Förklaringen som bedömare ger är att alla på valutamarknaden under sommaren insett att det faktiskt kan bli ett nej till euron och att investerare därför sålt svenska kronor. Men när opinionsmätningarna de senaste veckorna visat att ja-sidan vunnit en del av de osäkra väljarna så har det betytt en förstärkning av kronan.
Robert Sennerdal robert.sennerdal@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".