Bush förre rådgivare kritiserar Nordkoreapolitiken

President Bush får nu hård kritik för sin hårdföra Nordkoreapolitik. Kritiken kommer från en av hans tidigare medarbetare och rådgivare i Nordkoreafrågan, Jack Pritchard.
När Jack Pritchard uttalar sig om Nordkorea så får det uppmärksamhet, även i Vita Huset. Det tidigare Nordkoreasändebudet betraktas här i USA som en av de främsta experterna på det stängda, östasiatiska landet, ett land som med sina kärnvapenhot står högt på Bushregeringens lista över problem. Hoppade av Nyligen hoppade Pritchard av sitt uppdrag som rådgivare i Nordkoreafrågor. Avhoppet som sågs som ett tydligt bevis för splittringen inom Bushadministrationen om hur den ska handskas med Pyongyangregimens uttalade försöka att tillverka kärnvapen. I sin första kommentar sedan han slutade kritiserar nu Pritchard alltså den amerikanska linjen. Han säger att utsikterna att lösa krisen är dystra så länge Bushregeringen hårt håller fast vid sin vägran att sätta sig ner i direkta tvåpartssamtal med nordkoreanerna. Den tidigare rådgivaren anser att presidenten måste utse en framträdande politiker eller diplomat som på heltid kan ägna sig åt denna minst sagt känsliga fråga. Kritisk till möten Nyligen hölls ju ett möte mellan sex nationer i Peking. Där deltog förutom USA och Nordkorea, även Sydkorea, Japan, Kina och Ryssland. Inget konkret kom ut av mötet förutom att länderna troligen ska träffas igen senare i höst. Pritchard säger att den här typen av förhandlingar visserligen kan vara värdefulla, men att det ges ” löjligt lite tid till direkta samtal mellan huvudaktörerna, USA och Nordkorea”. Utrikesdepartementets reaktion var att mötena mellan de sex nationerna måste ges fler chanser innan de kan avfärdas. För några dagar sedan kom också rapporter om att Bushregeringen är mer beredd att kompromissa, om Pyongyang samtidigt visar sig villigt att ge upp sina försök att tillverka kärnvapen. Pritchard sa att det var ett steg i rätt riktning, om än rätt litet. Bushregeringen som nu kritiseras från flera håll för sin Irakpolitik befarar att Nordkoreafrågan ska bli än mer laddad. Det är därför politiska bedömare tror att Vita Huset kommer att lyssna noga till Jack Pritchards kritik och råd.
Anders Ask, New York anders.ask@eko.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".