Nordkorea firade jubileum utan robot

Mitt i den utdragna krisen med USA och grannländerna firade i dag Nordkorea sitt 55-årsjubileum. En stor militärparad genomfördes. Enligt vissa uppgifter skulle nordkoreanerna att visa upp en ny långdistansrobot men ingen sådan syntes.
Mest soldater, tusentals väldrillade soldater i snörräta led och välputsade uniformer. Ingen ny långdistansrobot. Enligt förhandsspekulationerna skulle en ny robot visas upp av nordkoreanerna. Men ingen sådan syntes. Paraden pågick i en och en halv timma. Deltagarna defilerade förbi den nordkoreanske ledaren Kim jong il. Han gjorde inga uttalanden. Kanske firar med kärnvapenprov Firandet sammanfaller med den stora uppmärksamhet som finns kring Nordkoreas eventuella kärnvapeninnehav. Kanske till och med Nordkorea firar dagen med att genomföra ett kärnvapenprov. För två veckor sedan hölls den andra förhandlingsomgången på fyra månader mellan Nordkorea och USA i Peking, den här gången med sammanlagt sex nationers representanter vid bordet. När mötet var slut spreds dubbla budskap. Det ena beskedet som mottogs med tillfredsställelse var att deltagarna skulle mötas igen. Nordkoreanerna sa ena dagen att det var meningslöst att förhandla med USA och nästa dag att det visst kan gå att samtala på nytt. Osäkerhet kring kärnvapenprogram I centrum står osäkerheten kring Nordkoreas kärnvapenprogram, om Nordkorea mest hotar eller om den isolerade fattiga nationen verkligen har eller håller på att utveckla dessa de mest farliga och avskräckande vapnen. USA kräver att Nordkorea en gång för alla ger upp sitt kärnvapenprogram. I så fall kan Nordkorea räkna med bistånd. Nordkorea vill först ha garantier för att USA går med på en icke-angreppspakt. Hittills har Nordkorea envist vägrat att inordna sig i den världsordning som i huvudsak dikteras av rika länder och stora företag.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".