Regeringsförslag

Nytt blod ska tillföras Sveriges vargstam

Uppdaterad 15:24
Vargstammen ska inte få växa de närmaste åren, föreslår regeringen i sin rovdjursproposition idag. I stället ska man försöka få in nytt blod genom invandrade vargar. I förslaget vill man också begränsa lodjursstammen till 1 250 individer och Sametinget ska utreda toleransnivån för rovdjur i renskötselområdet.

– Vill vi ha en livskraftig vargstam i Sverige långsiktigt är inte lösningen att låta en inavlad vargstam fortsätta att växa okontrollerat. Där finns njur- och hjärtskador, vargar som inte kan föröka sig och i stället ska vi nu i nästa steg göra vargstammen genetiskt friskare. Det är det vi sätter igång åtgärder för, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Men är 200 vargar en livskraftig stam på längre sikt?

– Vad som är en långsiktig livskraftig stam på sikt ska vi få förslag om, men det viktiga är att låta nivån på omkring 200 vargar fortsätta därför att vi gör vargstammen mer livskraftig genom att låta genetiskt inavlade vargar bara växa.

Det kommer att ta flera år innan Naturvårdsverket är färdig med ett förslag till långsiktigt nytt mål för rovdjursstammarna.

Regeringen föreslår nu att den svårt inavlade svenska vargstammen fram till 2014 ska få friskt blod genom 20 nya vargar från Ryssland eller Baltikum, främst genom naturlig invandring, men eventuellt genom flytt.

Det är en ytterst kontroversiell fråga att flytta vargar. Det finns en seglivad myt om att vargar tidigare skulle ha planterats in i Sverige. Frågan är hur ska det gå till.

– Det kommer nu Naturvårdsverket och Jordbruksverket få genomföra. Vi fick in en finsk varghanne förra året som gav oss sex nya valpar och också sex nya vargungar i år. Det är just en sådan naturlig invandring som vi hoppas på. Då kan det också behöva flytta ner vargar och se till att de kommer ner från renskötselområdena, säger Andreas Carlgren.

Ni talar ju mycket om lokala beslut nu. Vilken acceptans väntar du dig för att flytta vargar till ett visst område?

–Jag kräver inte acceptans, utan nu flyttar vi besluten närmare människor och de kommer själva kunna vara med och ta ansvar och det kommer också att finnas ett samarbete där till exempel jägarorganisationerna är med och förbereder de åtgärder som ska genomföras.

Vad säger du till dem som nu säger att hela det här förslaget är en eftergift till rovdjurshatarna?

–Jag säger att det är en stor framgång för Sverige att vi har mycket större rovdjursstammar i Sverige. Vi vill att de alla ska vara långsiktigt livskraftiga och steget för att få en långsiktig livskraftig vargstam i Sverige är inte att låta en inavlad vargstam fortsätta att växa utan nu är nästa steg att göra den genetiskt friskare och det är det vi genomför, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista