Virus bra affär för it-säkerhetsföretag

It-säkerhet har hamnat i fokus efter ett par allvarliga virusattacker den senaste tiden. Och det märks också hos it-säkerhetsföretagen, som nu vädrar morgonluft, efter flera år av minskande beställningar.
I Folkets hus i Stockholm pågår just nu en konferens om it-säkerhet. Virus, maskar, trojanska hästar och allt vad det heter som nästlar sig in i datorer, har blivit ett allt större och kostsammare problem den senaste tiden. De enda som på senare tid kunnat glädja sig åt de omfattande skador som spridningen av datavirus ger är it-säkerhetsföretagen. Just de företagen har nu också blivit något av aktiemarknadens favoritaktier. För många företag har kurserna stigit med 50-60 procent de senaste veckorna. Just nu ökar intresset för att köpa it-skydd, säger Thomas Bill som är vd på it-säkerhetsföretaget Protect Data. - Vi ser hur många förfrågningar som kommer in, hur många processer där man testar system. Det talar om för oss att det är saker på gång där ute. Många företag är rejält underinvesterade i det här området. När virusattackerna kom sköt många it-säkerhetsföretags aktier i höjden. Hur viktigt är det för er att det kommer sådana här larm då och då? - Det har ju skett en allmän uppgång inom hela it-sektorn de sista månaderna. Jag vill inte koppla de uppgångarna till dessa virus och de problem som varit sista tiden. Jag tror att det är en allmän uppgång för att man ser att konjunkturen kanske håller på att vända om några kvartal. Det finns en del som talar för att Thomas Bill får rätt. Med satsningar som till exempel 24-timmarsmyndigheten, som innebär att medborgarna skall få myndighetsservice dygnet runt, så ökar också säkerhetskraven hos myndigheterna, säger Wiggo Öberg vid statskontoret. - Beroendet av it och it-relaterad verksamhet är ju stort och ökande. Just detta faktum att man vill effektivisera och förbättra servicen mot allmänheten gör också att behoven och kraven på it-säkerhet är stort.
Thorbjörn Carlsson thorbjorn.carlsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".