Lokala bolag räddar glesbygdsmackar

Nedläggningen av bensinmackar på landsbygden har öppnat en ny marknad där lokala bensinbolag nu går in. Ett exempel är Torsåker i Gästrikland där OKQ8 la ned sin mack för en vecka sedan men där ägaren Sonny Björtoft nu kan montera upp nya pumpar tack vare att ett litet regionalt oljebolag nu går in som leverantör.

– Det här betyder enormt mycket för bygden. Vi räknar med att komma upp i samma kapacitet som vi hade när vi gick för högtryck. Men det kanske kommer att ta ett tag innan det börjar rulla igång, säger Sonny Björtoft.

På hans mack i Torsåker monteras just nu nya pumpar. OKQ8-macken i Torsåker är en av närmare 600 mackar som har lagts ned de senaste tre åren, de flesta på landsbygden.

Bara förra året stängdes 340 mackar enligt Svenska Petroleuminstitutets statistik. Och det här har öppnat dörren för lokala bolag.

Tankvärt på Gotland och Oljeshejkerna i Småland är några exempel och så Dalvik Oil som ägs av Håkan Söderlund och som har ungefär 20 mackar i Dalarna och Gästrikland och fyra nya på gång nu i sommar förutom den i Torsåker.

– Ekonomin är väl inte som att skära guld, det ska ingen tro, utan det där att tjäna pengar är ju lite beroende på vad man är nöjd med. Det är stor skillnad på om man är ett stort multinationellt oljebolag eller om man är ett mindre företag som vårt. Tusen- eller tiotusenlappar kanske kan kännas rätt okej för oss, säger Håkan Söderlund.

Dalvik Oil är en del av Dalviks kvarn som handlar med spannmål och företaget kom in i bränslebranschen när det började sälja diesel till grannbönderna.

När landsbygdens småmackar sedan började läggas ned så blev man tillfrågad om man inte kunde utvidga verksamheten och Dalvik Oil kom till. Nu är man i branschen för att stanna.

– Inom en överskådlig tid ser jag att det finns stora möjligheter, säger Håkan Söderlund.

För att Dalvik Oil ska gå in i ett mackprojekt krävs det lokalt engagemang och att själva tankarna och pumparna finns kvar. Annars blir det för stora investeringar.

I Torsåker har mackägaren Sonny Björtoft och hans kompanjon själva investerat i nya pumpar. För där anser man att en mack är viktig för bygden.

– Åker man till Sandviken eller Hofors och tankar då köper man också mat där. Då får ju affären här stryka på foten. Sedan blir det bara en fäbodvall här och vi får gå och vakta får. Det är vi inte intresserade av, säger Sonny Björtoft.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista