Armenien hårt drabbat av ekonomikrisen

Ryssland fortsätter att bevilja lån till mindre stater i före detta Sovjetunionen under den pågående ekonomiska krisen. Ett land som nyligen har fått ett lån av Ryssland på 500 miljoner dollar är Armenien i södra Kaukasus. Det är ett av de fattigaste länderna i regionen och ett av de mest isolerade.

På en marknad i den armeniska huvudstaden Jerevan säljs varor från Kina, Iran, Syrien och Turkiet . Men handeln har nästan helt avstannat sedan början på året. Alvina som säljer kläder och väskor säger att det fram till nyår var fullt med kunder.

– Du ser ju själv att det inte är någon här, säger Alvina vars verksamhet drabbats hårt av krisen.

Tidigare åkte många armeniska män för att säsongsarbeta i Ryssland men i och med den ekonomiska krisen finns det inte alls lika många jobb där längre.

Den armeniska nyhetsbyrån Noyan Tapans ekonomiredaktör Haroutiun Chatjatrian säger att den tidigare så viktiga inkomstkällan med pengar som skickas från släkt och vänner utomlands har försvunnit för många armenier.

– Inflödet av utländsk valuta har minskat med cirka 25-30 procent, säger Chatjatrian, som menar att det största problemet för Armenien är landets isolering.

På grund av politiska konflikter med grannländerna Azerbajdzjan och Turkiet är gränserna landvägen helt stängda både österut och västerut.

Iran i söder har höga tullavgifter och Georgien i norr är en mycket liten marknad för armenisk export. Situationen är svår för potentiella investerare.

– Det är få som vill investera i en så stängd marknad, säger Haroutiun Chatjatrian på nyhetsbyrån Noyan Tapan.

Han tror att den viktigaste frågan för den armeniska ekonomin är de pågående samtalen om att i framtiden öppna den turkisk-armeniska gränsen.

Alvina på marknaden i Jerevan säljer bland annat kläder från Turkiet, importerade genom Georgien. Hon har ingen åsikt om de politiska relationerna med grannländerna. Det enda hon önskar är att få sina kunder tillbaka.

Fredrik Wadström, Jerevan, Armenien
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista