Tyskland följer EU-reglerna om statsstöd

Tyskland kommer att respektera EU-reglerna som förbjuder direkt statsstöd till företag i kris, det framkom vid ett möte mellan EU-kommissionen och de länder i Europa där det tillverkas GM-bilar, däribland Sverige.

För näringsminister Maud Olofsson var det ett lugnande besked.

– Vi har fått en väldigt bra information från Tyskland, mycket genomgående. Vi har även fått information från andra länder som är inblandade i detta. Det är grunden för att vi ska kunna agera gemensamt, så det har varit bra, säger Maud Olofsson.

Under mötet här i Bryssel i dag framkom det att Tyskland verkligen vill hjälpa inte bara Opel utan GM i hela Europa att överleva. Stödet ska dock prövas av EU-kommissionen så att det inte bryter mot reglerna för statsstöd.

Och det här gäller nu i ett första steg för att få bilföretaget att överleva. När sen fabriker ska stängas eftersom tillverkningskapaciteten är för stor kommer frågan var man ska lägga ner återigen att dyka upp.

Och om det är Tyskland som betalar kommer det även då vara svårt att säga emot att den som betalat inte borde vara den första att bli av med jobben.

För Sveriges del har näringsministern sagt till sina kollegor att det är viktigt att Saab även i framtiden måste finnas kvar i GM:s produktionsnätverk, varifrån bildelarna kommer, och det oberoende av vem som då äger Saab.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista