Anlagda skolbränder ökar stadigt i antal

Anlagda bränder i skolor ökar stadigt och hittills i år har skolbränderna kostat samhället minst en kvarts miljard, enligt Brandskyddsföreningen. Och sedan början av året har räddningstjänsten dragit igång brandutbildningar på flera håll i landet.

På Akallaskolan utanför Stockholm tystnade larmet efter att elever och brandmän började besöka varandra, säger eleverna Armin och Sara.

– Vi lärde oss att släcka bränder, och se hur brandbilarna fungerar, säger Armin.

– Det går inga brandalarm längre, det är bättre nu, säger Sara

Känner du dig trygg i skolan nu?

– Nu gör jag det, men förut när man kom till skolan visste man att det skulle börja brinna, säger Sara.

Akallaskolan är en av de skolor som plågats mest av anlagda bränder. Bara under oktober till januari rapporterade skolan 87 olika incidenter, däribland flera allvarliga bränder med kraftig rökutveckling.

En rökskadad korridor har varit avstängd för renovering sedan januari. Eva MacDonald som är kanslist på skolan säger att eleverna har svårt att förstå konsekvenserna.

– Jag tror inte att de förstår det rent kriminella, att det faktiskt klassas som mordbrand, som de två senaste är rubricerade som, säger Eva MacDonald.

På Akallaskolan har bränderna kostat flera hundra tusen kronor per år. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap brinner det årligen i cirka 500 skolor i landet och trenden visar att antalet skolbränder ökar. Hälften av dem är anlagda. Störst är ökningen i Skåne.

Det finns inga exakta siffror på vad samtliga skolbränder i Sverige kostar samhället totalt men Susanne Hessler på Brandskyddsföreningen har gjort en uppskattning.

– Ett år så försökte vi sammanställa från försäkringsbolagen och uppskattade självrisk och liknande och kom fram till ungefär 500 miljoner kronor. I år har vi redan haft flera stora bränder och är nog redan uppe i minst 250 miljoner, säger Susanne Heesler.

Det är pengar som skulle kunna sparas in om alla skolor hade brandutbildningar likt den i Akallaskolan, säger brandmästare Stefan Wittberg på Kista brandstation.

– Det tror jag med bestämdhet. Jag tror att skolbränderna skulle minska. För vår del kostar denna insats inte mer än personaltimmar, att vi åker och informerar, säger Stefan Wittberg

Den utbildning som Akallaskolan hade med den lokala brandstationen i Kista var omfattande; med stormöten och gruppsamtal samt övningar på stationen. Liknande projekt finns nu på flera orter i landet, särskilt där det har varit många skolbränder.

Stefan Wittberg vill ha utbildningsinsatser på fler skolor, men dessa kräver resurser.

– Politikerna i dag ser väldigt snävt vad gäller de ekonomiska resurserna. I dag finns inte möjligheten som fanns förr, att åka ut i skolorna och hålla utbildningar. Det är vid väldigt få tillfällen som vi kommer ut till skolorna, säger Stefan Wittberg, brandmästare på Kista brandstation.

Zana Schiroyi
zaba.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista