Lund

ESS kan skapa stor regional tillväxt

Om forskningsanläggningen ESS hamnar i Lund skulle det kunna öka tillväxten i hela regionen och skapa hundratals nya jobb varje år under en lång tid framöver.

Men Jan Sturesson, ansvarig för rapporten, betonar att kommuner, företag och forskarvärlden måste samarbeta på ett nytt sätt så att allt kan bli verklighet.

– Nu under de närmaste åren som allt ska planeras och byggas krävs ett starkt ledarskap från offentlig sektor, kommun, region men också från forskarvärlden och företagen, i en helt ny samverkan, säger Jan Sturesson.

Alla berörda parter måste samarbeta för att forskningsanläggningen ESS ska lyckas, till exempel måste infrastrukturen byggas ut i både vad gäller tågtrafik och bilväg. Också fler bostäder och kontor behövs.

Och skapas de rätta förutsättningarna så kan ESS bidra till att regionens ekonomi växer med 214 miljarder kronor under de kommande dryga 30 åren fram till år 2040 och att 700 jobb skapas per år.

De visar en analys gjord av PricewaterhouseCoopers i uppdrag för region Skåne och kommunerna i Lund, Helsingborg och Malmö.

– Det ställer krav i form av utvecklad infrastruktur, internationella skolor, miljöinvesteringar och miljötänkande i alla led. Det ställer krav på kultur, säger Jan Sturesson.

För om samarbetet inte fungerar eller alla krav inte nås så kommer forskningsanläggningen ESS inte påverka regionens tillväxt alls på samma sätt.

Enligt analysen från PricewaterhouseCoopers skulle den minsta effekten vara att regionen bara växer med drygt en miljard kronor per år. ESS skulle då bara påverka samhället marginellt.

Förklaringen är helt enkelt att det inte kommer vara forskningsanläggningen som skapar tillväxten, utan det innovationsklimat som uppstår runt den.

Men rapportförfattaren Jan Sturesson är mycket positiv.

– Detta är en jätteviktig sak för Lund, men i ett globalt konkurrensperspektiv även viktigt för Sverige, säger Jan Sturesson, partner på PricewaterhourseCoopers och ansvarig för analysen.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Fakta ESS

ESS (European Spallation Source) är ett planerat flervetenskapligt forskningscenter baserat på världens mest kraftfulla neutronkälla. Anläggningen kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop, där man studerar material.

I ett 600 meter långt acceleratorrör når protoner upp emot ljusets hastighet.

Cirka en kvadratkilometer, ungefär en golfbanas storlek, räknar man att anläggningen tar upp. En stor del kommer att vara öppna grönområden, laboratorie- och administrationsbyggnader.

Om anläggningen byggs skall den prövas mot strålskyddslagen och plan- och bygglagen.

Källa: ESS Scandinavia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista