Magna blir ny ägare till Opel

Tysklands regering har godkänt bildelstillverkaren Magnas plan för Opel. Det uppger den tyske finansministern Peer Steinbrück enligt flera nyhetsbyråer. Det blir därmed Magna som tar över Opel från General Motors.

Natten till lördagen blev det klart att tyska Opel kommer att tas över av kanadensisk-österrikiska bildelstillverkaren Magna med stöd av Rysslands näst största billtillverkare GAZ och den statsstyrda ryska Sberbank.

Den tyske finansministern Peer Steinbrück har bekräftat uppgörelsen enligt AFP och AP i natt. Förhandlingarna har förts under kvällen och natten på tyska förbundskanslern Angela Merkels kansli och väntas innebära att GAZ ska tillverka Opelbilar i Ryssland, det har talats om 180 000 per år till att börja med.

Tysklands regering väntas ställa upp med lånegarantier på omkring 4,5 miljarder euro och en och en halv miljard i tillfälligt lån. GAZ, som har ekonomiska problem och hittills har haft svårt att konkurrera med importbilar från Västeuropa och Japan, kommer dessutom att behöva pengar från ryska staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista