Dyrare försäkringar för den som röker

Uppdaterad: 10:30
Rökare som vill ha vissa försäkringar hos bolaget Skandia kommer att få betala upp till 50 procent mer i försäkringspremie. Pengarna ska användas till att på sikt sänka premierna för ickerökare, skriver företrädare för Skandia på DN Debatt i dag.

– Om man medvetet väljer att röka och därmed ser till att kollektivet får mycket högre kostnader är det rimligt att fundera på hur man kan fördela det på ett annat sätt, säger Bertil Hult, Nordenchef hos Skandia.

Från och med på måndag kommer Skandia att ta ut en högre avgift för dem som i sin hälsodeklaration uppger att de röker varje dag. Det handlar om 25 till 50 procents högre premie.

För en frisk kvinna i 40-årsåldern som tecknar en livförsäkring på en miljon kronor skulle årspremien öka från 700 till 1 050 kronor.

– Det avspeglar vad vi i dag kan se motsvarar skillnaden i kostnad för att ha med en rökare i kollektivet, säger Bertil Hult.

Men hur kan ni kontrollera om en person röker eller inte?

– Det är alltid en samvetsfråga. Vi ställer ju frågan i de försäkringar där man ska lämna en hälsodeklaration.

Men kommer ni att följa upp det på något sätt och kontrollera att uppgifterna stämmer?

– Inte på något annat sätt än vad vi gör i dag. Det blir ingen skillnad i kontrollen utan det är en samvetsfråga.

I Sverige är Skandia först med pristillägget för rökare, men sedan tidigare finns det i andra länder, som till exempel Norge och England. Nu hoppas Skandia att det ska bli branschpraxis i Sverige.

– Vi tror att budskapet blir mycket tydligare och vi tycker att det vore bra om fler delade vår slutsats och uppfattning om hur viktigt det faktiskt är att engagera sig och agera på det här området, säger Bertil Hult.

Samtidigt är tanken att ickerökare på sikt ska få en minskad premie. Och en före detta rökare som varit rökfri i ett år slipper pristillägget. Skandia tänker också erbjuda rökavvänjningsstöd.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista